Orbán felelőtlenség helyett bátorságként tekint a népszavazásra

A kormányfő kiemelte: Magyarországon kifejezhették akaratukat az emberek, és most a kormánynak meg kell mutatni, hogy kötelezi az emberek akarata. Jó ok a büszkeségre, hogy egyedül itt merték megkérdezni az embereket, és ez azt jelenti, hogy "Magyarországon a demokrácia mércéje magas" - értékelt.

Orbán Viktor az alkotmánymódosítással kapcsolatos egyeztetésekről kifejtette: az ajtaja nyitva áll minden parlamenti frakcióval rendelkező párt és annak vezetője előtt, mert nem lehet úgy jó politikát csinálni, hogy az emberek nem beszélnek egymással. De az ügyeknek van egy fontossági sorrendje, és Magyarország napirendjén most a kényszerbetelepítés megakadályozása a legfontosabb, ehhez kell az alkotmánymódosítás, erről időszerű most beszélni - magyarázta.

A Fidesz készül az Orbán-Vona egyeztetésre

Selmeczi Gabriella kérdésünkre szerdai sajtótájékoztatóján az első ötpárti hárompárti egyeztetés kapcsán elmondta, a Fidesz-frakció számára nem volt meglepetés, hogy az MSZP nem képviseltette magát a kötelező betelepítési kvóta elleni védelemről szóló első tárgyaláson.„A szocialistákra nem lehet számítani az ország védelmében"- fogalmazott.

A kormányfő kifejtette: a parlament arra való, hogy megvitasson kérdéseket, és ilyen az alkotmánymódosítás szövege is, amelyet egyébként pontos és méltó szövegnek jellemzett. Hétfőn elmondja expozéját az Országgyűlésnek, megfontolják az ellenzék javaslatait, és ha van köztük olyan, amelyet érdemes és méltó befogadni, akkor azt megteszik - közölte.