Medián: a kormány népszavazása valószínűleg nem fogja elérni az érvényességi küszöböt

Medián: a kormány népszavazása valószínűleg nem fogja elérni az érvényességi küszöböt

Az országgyűlési választásokkal egy időben lesz egy gyermekvédelminek mondott népszavazás is hazánkban, amelyen ezekre a fontos kérdésekre adhatunk majd választ:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A teljes népesség 41 százaléka nem tervez részt venni, az ellenzéki szavazók majdnem fele pedig érvénytelenül fog szavazni a kormány propaganda-népszavazásán április harmadikán, derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt, a Medián által elkészített országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyről a hvg.hu számolt be.

A népszavazás, akkor lenne érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavazna, és abban az esetben lenne eredményes, ha a résztvevők több mint fele igennel vagy nemmel felelne a feltett kérdésekre.

A felmérés alapján azonban a választópolgárok nagy része nem szavazna érvényesen, így annak ellenére sem fogja elérni az érvényességi küszöböt a kezdeményezés, hogy a kormány az országos választásokkal egy napra időzítette azt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a kormánypárti szavazók úgy látják, hogy a Fidesz népszavazásának célja valóban a gyermekvédelem, amíg az ellenzéki szavazók több mint negyede szerint csak figyelemelterelésről van szó.

Lapunknak Horn Gábor korábban azt mondta, hogy akik a kormány kérdéseit nem tartják őszintének, érdeminek, a legjobb megoldás amit tehetnek, ha érvénytelen szavazatot adnak le.

„Ez fejezi ki a legjobban, hogy ez egy fölösleges, valódi kérdéseket nem jelentő, inkább egy provokáció témájaként szereplő kérdéssorozat, amit a kormány elénk tett”

– fogalmazott akkor a politikai elemző.

Elemzők árulják el, hogyan voksoljunk a Fidesz fölösleges kérdéseire április 3-án

Hiába adta le az Egységben Magyarországért múlthét pénteken a Fudan-népszavazási kezdeményezésük aláírásait, ugyanis ha a népszavazási törvényben foglalt jogi határidők aktusai csak 1-1 napot vennének igénybe, már akkor sem volna lehetőség április 3-ára kitűzni a népszavazást (a két jogorvoslati határidőt természetesen ki kell várni) - írta a Political Capital Facebook-oldalán, ami egybecseng a TASZ Választási Jogi Programjának koordinátorának, Döbrentey Dánielnek az ATV-n tett nyilatkozatával is.

A szakértőkön túl közös közleményben bíztat érvénytelen szavazásra 11 civil szervezet is.

„Egyrészt a kérdések megfogalmazása azt sugallja, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről, másrészt sérti az LMBTQI-emberek méltóságát. A szóhasználat szándékosan manipulatív: a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni. A Fidesz–KDNP-kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre”

– áll abban a közös közleményben, amit az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transvanilla Transznemű Egyesület írt alá.