NER-es kaszinóbiznisz: 12 milliárdos osztalékot hozott Garancsi és Habony közös cége

NER-es kaszinóbiznisz: 12 milliárdos osztalékot hozott Garancsi és Habony közös cége

Úgy látszik a NER-ben is mindig a bank nyer. Az oligarcha Garancsi István és Orbán titkos tanácsadója Habony Árpád 12 milliárdot vehet ki közös kaszinós cégükből.

Közel 52 milliárd forintos árbevételt könyvelhetett el az LVC Diamond Kft. 2023-ban, körülbelül 3,5 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban – számolt be a Telex. A budapesti kaszinókat működtető cég profitja viszont jelentős mértékben visszaesett a 2022-es 19,3 milliárd forint hoz képest.

Tavaly az egy évvel korábbihoz képest közel hét milliárddal kevesebb, mindössze 12,4 milliárd forint volt a Habony-Garancsi cég nyeresége.

A nyereséget nem fogja bent hagyni a két NER-es milliárdos: az alapító okiratból kiderül, hogy a tulajdonosok 12,4 milliárd forint osztalék kifizetését szavaztak meg. Ezt nem teszik azonnal zsebre, először az LVC anyacége, a Las Vegas Casino Zrt. könyveli majd el.

Oigarchák közt vándorol a kaszinóbiznisz, a lóvé bentmarad a NER-es céghálóban.

Az LVC Diamondnak Garancsi István és Habony Árpád csak közvetett tulajdonosa. A koronaőrből lett tanácsadó majd NER-lovagi két éve szállt be az üzletbe, miután a korábbi kisebbségi tulajdonos, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszteri kinevezése után kénytelen volt megválni részesedésétől. A NER-es cégcsoport öt budapesti kaszinó, a Sofitel, a Corvin, az Atlantis, a Tropicana és az Atrium üzemeltetését látja el.

A cégcsoport koncessziós joga 32 év múlva 2056-ban jár el, azaz hiába váltjuk le Orbánéket, a Fidesz mögött álló gazdasági hatalom a kezükben marad.

(Címlapkép: Habony Árpád Ibizán.)