Úgy tűnik, az örmény ellenzék találkozni fog a kormányfővel a belpolitikai válság megvitatására

Úgy tűnik, az örmény ellenzék találkozni fog a kormányfővel a belpolitikai válság megvitatására

A Felvilágosult Örményország nevű ellenzéki párt parlamenti frakciójának képviselői találkozni fognak Nikol Pasinján örmény kormányfővel a belpolitikai válság megvitatására - jelentette be kedden Edmon Marukján, a tömörülés frakcióvezetője.

"Nikol Pasinján miniszterelnök felvette a kapcsolatot velem, és találkozót ajánlott a belpolitikai válság megvitatására. Bejelentem, hogy hajlandó vagyok minden kompromisszumra, hogy kilábalhassunk ebből a helyzetből. Oszlassa fel a parlamentet, előrehozott választásokra van szükségünk"

- mondta Marukján.

Örmény tüntetők bevonultak egy kormányzati épületbe, így jelezve erejüket

Kormányellenes tüntetők behatoltak hétfőn Jerevánban egy kormányzati épületbe, amelyben több minisztérium hivatalai találhatók, követelve az örmény miniszterelnök, Nikol Pasinján lemondását - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Az örmény hadsereg vezérkari főnöke, Onik Gaszparján, magas rangú tisztek támogatásával múlt héten lemondásra szólította fel Pasinjánt, aki ezt puccskísérletnek minősítette.

Pasinján korábban bejelentette, hogy kész előrehozott parlamenti választásokat tartani, amennyiben az ellenzék aláír egy egyetértési nyilatkozatot arról, hogy lemondása esetében ellenfelei nem fognak saját miniszterelnök-jelöltet állítani a parlamentben voksolásra.

"Ha Pasinján attól tart, hogy 88 képviselője (a 132 tagú nemzetgyűlésben) valaki mást választ a miniszterelnöki tisztségre, úgy még azt is készek vagyunk megvitatni" - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője.

Marukján felszólította Pasinjánt, hogy "hagyja békén az ország fegyveres erőit".

Pasinján, aki súlyos belpolitikai nyomás alá került az Azerbajdzsántól ősszel elszenvedett hegyi-karabahi háborús vereség óta, tüntető hívei előtt hétfőn bejelentette, hajlandó lenne előrehozott parlamenti választásokat tartani, amennyiben az ellenzék elfogadja konzultációk megtartására vonatkozó javaslatát. Beszédében a miniszterelnök a régi hatalom, különösen pedig Szerzs Szargszján volt államfő számlájára írta, hogy Onik Gaszparján vezérkari a főnök múlt héten lemondásra szólította fel őt és kormányát. Pasinján hatalomátvételi kísérletnek minősítette ezt és közölte, ismét kezdeményezte Gaszparján leváltását az államfőnél, aki ezt egyszer már elutasította.

Armen Szárkiszján elnök kedden azonban másodszorra is elutasította a vezérkari főnök leváltását kezdeményező miniszterelnöki előterjesztés aláírását, egyben az alkotmánybíróság elé utalta az ügyet azzal a kéréssel, hogy vizsgálják meg a katonai szolgálatról és a katonák jogállásáról szóló 2017-es törvény vonatkozó rendelkezéseit. Az államfői hivatal mindemellett megerősítette, hogy Szárkiszján elengedhetetlennek tartja a vezérkari főnök ügye által kiváltott belpolitikai válság rendezését.

A dél-kaukázusi egykori szovjet tagköztársaság azután került válságba, hogy az örmény hadsereg vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinján kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel. Február 25. óta folyamatosak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is.

Nikol Pasinján két éve került hatalomra egy korrupcióellenes tiltakozási hullám nyomán, amely Szerzs Szargszján bukásával végződött.

(MTI)