Nincs bénább ország, mint az USA

Képtelenek kimenekíteni saját állampolgáraikat a pokollá vált Jemenből. A kínaiaknak, az oroszoknak, de még Jordániának és Indiának is sikerült, csak Amerikának nem. 

A totális káoszba süllyedt Jemenben napról napra rosszabb a helyzet. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, minden állam igyekszik kimenekíteni saját polgárait a válság sújtotta régióból. Így tett Franciaország, Oroszország és Kína, de még Jordánia is. A kisebb, vagy a térségben gyengébb jelenléttel bíró országok ilyenkor rendszerint a nagyhatalmakhoz fordulnak, hogy segítsenek kihozni az ő honfitársaikat is. Pakisztán, Etiópia, Szingapúr, Olaszország, Németország, Lengyelország, Írország, Nagy-Britannia, Kanada kormánya Peking segítségét kérte, míg Moszkva az oroszok mellett üzbég, tádzsik, jemeni, fehérorosz, azerbajdzsáni, lengyel, kirgiz, sőt, még ukrán állampolgárokat is menekített ki. 
 
Az USA hasonló helyzetekben az elsők között lép saját állampolgárai védelmében. Ezúttal azonban hivatalosan bejelentették: képtelenek hazahozni Jemenből az ott tartózkodó amerikaiakat, akiket arra kértek, hogy más országok hajóin távozzanak. Vagyis: mentsék az életüket, ahogy tudják, Washington magukra hagyja őket. A külügyminisztérium honlapján jelenleg az indiai kormány, illetve a Nemzetközi Migrációs Szervezet mentőakcióit ajánlják állampolgáraiknak. Hogy az Egyesült Államok szokatlan bénázásának mi lehet az oka, rejtély. 

Még Szomália is jobb

Az azonban biztos, hogy jelenleg aligha van rettenetesebb hely a Földkerekségen, mint Jemen. Ennek legkiáltóbb bizonyítéka, hogy az arab országból tízezrek menekülnek át az Ádeni-öböl túlpartján fejvő, szintén polgárháború dúlta, koldusszegény Szomáliába. Néhány évvel ezelőtt a trend még fordított volt, évente több tucat szomáliai fulladt bele a tengerbe, amikor megpróbáltak átjutni Jemenbe, ami akkor még Kánaánnak számított az afrikai országhoz képest. Most ezek a szerencsétlenek is igyekeznek visszajutni hazájukba, ami az elmúlt hetek fényében még mindig sokkal élhetőbb hely, mint Jemen.