Nincs gond: nincsenek magyar szabadalmak, maradunk összeszerelő-üzem

Egy újabb példa Magyarország működésképtelenségére. De sebaj, majd együtt szereljük az autót a gépsoron a bevándorlókkal.

Pintz György, a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület (MSZTE) elnöke nyílt levélben tájékoztatta Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy a nemzeti szabadalmi bejelentések száma 50 éves mélypontra süllyedt.

Azaz, az állandóan hivatkozott magyar szellemi kincs védelme egyre gyengébb, sőt annak hasznát most már egyértelműen más nemzetek zsebelik be.

A Trócsányinak címzett levélben kiemelik azt a hungarikumot is, hogy a második Gyurcsány-kormány óta - a nemzetközi gyakorlattól eltérően - a gazdasági tárca helyett az igazságügyi tárca felügyeli az innovációvédelmet, így az MSZTE is kénytelen volt a tárcát tájékoztatni arról, hogy
tavaly mindössze 619(!) darab szabadalmi bejelentés érkezett, amiből a magyar cégek, egyetemek és kutatóközpontok együttes teljesítménye csupán 185 darab.
Összehasonlításképpen, az ötször nagyobb Dél-Koreában ez a mutató 220 ezer - miközben a Samsung 10 évvel később kezdett el televíziókat gyártani, mint a Videoton, emlékeztetett Pintz György.
 
Azonban még mindig van lejjebb,
ez év augusztusáig még a múlt évinél is kevesebb bejelentés érkezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába!
Az Egyesület becslése szerint a nemzeti fejlesztés kielégítő védelméhez e szám ötszörösére lenne szükség, és akkor is csak a világátlag alját közelítenénk.
 
Nyilvánvaló, hogy az egyik legkomolyabb kockázatot az jelenti, hogy

a szabadalommal nem védett technológiai innovációt bárki, így külföldi versenytárs is szabadon hasznosíthatja.

Az MSZTE arra az elképesztő folyamatra is felhívja a miniszter figyelmét, hogy bár a várható EU-s pénzek miatt a magyar fejlesztés biztató jövő előtt áll, ám a védelem hiánya miatt, a hasznot a szabadalmi szempontból ügyesebb uniós versenytársak zsebelik be, így a támogatás visszaáramlik oda, ahonnan az érkezett.
 
A negatív spirál már olyan mély, hogy amíg tavaly a Hivatal még egy sajtótájékoztatón kamu adatokkal próbálta magyarázni a 2013-as bizonyítványt, idén már erre sem vették a fáradtságot.
 
Pintz György figyelmeztetett:
a kilábalás kormányzati elemzést, intézkedések sorozatát, sőt paradigmaváltást kívánna. A teendők csupán egy-egy eleme a hazánkban évekig tartó(!!!) szabadalmi elbírálás idejének csökkentése és a szabadalmak bejelentésének, fenntartásának költségelemzése.
Persze, maradhat minden ugyanígy, majd legalább jókat beszélgethetünk a gyártósoron a bevándorlókkal, már persze, ha egyáltalán marad Magyarországon fiatal munkavállaló.