Nincs még itt a századvég, csak most kezdődött

Nagyon úgy tűnik, hogy minden eddiginél jobb évet zárhat a közbeszerzés-közeli Századvég.

Négy év alatt alaposan kitömték a Századvéget. A cég - hol egyedül, hol egy konzorcium tagjaként - több mint 14 milliárd forint értékben nyert a közbeszerzéseken, értelemszerűen: mindössze négy év alatt. A miheztartás végett: ez nagyjából Békéscsaba költségvetése.
 
Nézzük meg, miért nevezhető "sikersztorinak" a Századvég, avagy, hogyan jutottunk el egy kis cégtől a közbeszerzések koronázatlan királyaként a kormányzati pénzek egyik legfőbb haszonélvezőjévé.

A Stumpf István által alapított, több évtizedes múltra visszatekintő alapítvány, majd a később alapított Gazdaságkutató igencsak jól járt a 2010-es kormányváltással. A közbeszerzési értesítő adatai alapján mintegy 30 tendert nyert egymagában, vagy egy konzorcium tagjaként.

hjk

Az arany idők 2011-ben jöttek el, igaz, ebben az évben még összesen csupán néhány tízmillió forinttal szerénykedtek. Gazdaságpolitikai elemzések mellett részt vehettek a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia kidolgozásában is. A későbbiekhez képest szerényke összeg oka az volt, hogy 2010 végén késett a kormány tanácsadásra kiírt tendere: eredetileg decemberben írták ki a pályázatot, amire nemcsak a Századvég, hanem 4 másik tanácsadó cég is jelentkezett, ám ezt a tendert félbeszakította a kabinet. Mit tesz Isten, a 2011-es pályázaton már csak a Századvég indult.

Lendületet aztán igazán 2012-ben vettek, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közvélemény-kutatásra, "szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, tanulmánykészítési feladatok elvégzésére" címmel kiírt tenderével csaknem két és fél milliárd forint értékben sikerült nyerni, a Strategopolissal együtt.

De ez év kora tavaszára datálható - sok egyéb mellett - egy zseniális ötletük: egy tanulmányukban azt fejtegették, hogy a pesti cégek a tulajdonukban lévő területek alatt futó gáz-, áram-, távhő- és egyéb vezetékek után akár fizethetnének közműadót, amit aztán a BKV finanszírozási gondjainak megoldására fordítanának. Mondanunk sem kell, mekkora osztatlan sikert aratott a bedobott ötlet. Ráadásul a tanulmányról időközben kiderült, a cég a főváros korábbi javaslataiból, régebbi szakértői anyagokból és sajtóban megjelent felvetésekből pakolta össze a dokumentumot. Ezt akkor azzal magyarázták, hogy túl rövid időt, mindössze két hetet kaptak a megbízótól, így nem jutott másra idő, mint a korábbi javaslatok felelevenítésére.

Bár rég nincs már a céggel formális kapcsolata, Habony Árpádot mindenképpen meg kell említeni, ha a Századvég történetéről beszélünk. Mellette természetesen Giró-Szász András, a kormányváltás előtt - Heim Péterrel közösen - alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek egykori tulajdonosa, volt kormányszóvivőt kell megemlítenünk. Giró-Szász a Strategopolis-ban is résztulajdonos volt, ottani tulajdonától szintén megvált 2011 őszén, kormányszóvivővé válásával párhuzamosan. Hogy a történet szép kerek legyen, a kormányfő régi-új főtanácsadója, miután lemondott a kormányszóvivői tisztségről, visszavásárolta magát a Strategopolis-ba, rögtön 70 százalékos részesedéssel. Heim Péter 2014 novembere óta már nem a többségi tulajdonosa a cégnek. A több mint 50 százalékos szavazati joggal rendelkező új tulajdonos Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Amerikai kapcsolat

Különösen bájos, hogy 2014-től a Miniszterelnökség megbízásából a Századvég vezette konzorcium lobbizhat négy évig Magyarországért (a magyar kormányért) az USA-ban és Kanadában, négy évre nettó 1,4 milliárd forintért (2013-ben ugyanerről 2013-ban még Fellegi Tamás cégével szerződött a Miniszterelnökség, de hát a politika változik, ugye.

Ha egy üzlet beindul...

Idén nyáron is "bankot robbantottak", ezúttal a Nemzetit. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány vállalkozási keretszerződést kötött a Magyar Nemzeti Bankkal, "komplex kutatás-elemzési, kutatással alátámasztott tanácsadási és tanulmánykészítési feladatok ellátására és kommunikációs feladatok megvalósítására, három évre mintegy 1,8 milliárd forintért. Matolcsyék szerint a Századvég ajánlata "pontos, megbízható információkkal, adatokkal rendelkezik a gazdasági folyamatokról, az ezekkel összefüggő lakossági és vállalati elképzelésekről, valamint a jövővel kapcsolatos várakozásokról", sőt, a pályázat becsült értéke és a Századvég ajánlata pontosan ugyanannyi volt. Ehhez képest a pályázaton vesztes Kopint-Tárki 1,12 milliárd forintos (tehát csaknem 700 millióval alacsonyabb) ajánlata már biztosan nem volt annyira "pontos".

És a slusszpoén

Novemberben aztán minden eddiginél zsírosabb szelethez jutottak hozzá: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati tanácsadásra és tanulmányok készítésére kiírt közbeszerzését is ők nyerték meg nettó 4 855 700 000 forintért. A megbízás több mint három évre, de legkésőbb 2018. december végéig szól, de nem kell aggódni, mert meghosszabbítható.
 
Ha pedig 2018-ban marad a Fidesz-kormány, nem is kell nagyon körmöt rágniuk a mindennapi betevőre.

A kisebb tételekkel együtt egyedül, vagy konzorcium tagjaként tehát a kormány házi kutatóintézete összesen több mint 14 milliárd forintot nyert.

A Századvég elképesztő sikere már csak azért is érdekes, hogy a cég úgy kapott egyre nagyobb és jelentősebb (és persze drágább) megbízásokat, például kormányzati döntés-előkészítő feladatokat, hogy a Fidesz-kormány sajátos bürokrácia-csökkentő gyakorlata értelmében a kabinet 2010 óta folyamatosan hízik, magyarul egyre többet költ saját magára. A Miniszterelnökség - amelytől számos megbízást kapott - állománya megsokszorozódott, költségvetése 60 millióról több milliárd forintra nőtt.

fg

"Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája"

- mondta a Magyar Időknek a minap Lánczi András, a Századvég elnöke, aki - nyilván akaratán kívül - az év mondatának díjára is pályázhatna. A cég vezetője szerint a Századvéget az Orbán-kormány megalakulása óta támadják.

Az orbáni kormányzás egyik fontos támasza vagyunk. Ezt a miniszterelnök nyíltan el is mondta. Tehát aki a miniszterelnököt akarja támadni, az akár kezdheti a Századvég támadásával is.

Igen, ez pontosan így is van.

Az Alapítvány elnöke az interjút annak kapcsán adta, hogy a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, így a TASZ elérte, hogy nyilvánossá váljanak a Századvég tanulmányai. Hiába módosítottak törvényt az Ítélőtábla döntése után, legalább három önálló per és három év után a Miniszterelnökségnek ki kell adnia a csaknem 5 milliárdért megrendelt tanulmányokat.

Azért annyira nem kell elkenődniük. A cégnek 2012-ben 936 millió, 2013-ban 689 millió forint, 2014-ben 759 millió forint volt a bevétele. Élünk a gyanúval, hogy a karácsonyi bulin vidám hangulat volt a cégnél a 2014-es adatokat látva.