Nők a háborúban

A háborúban általában orvosi feladatok és élelmezés volt a nők feladata. De nem csak ilyen módon voltak jelen.

A háborúban részt vevő férfiak magukkal hordozták szerelmük, feleségük képét. Volt, amikor kis medálban őrizték ingük alatt, vagy mellényzsebükben portréként. Ki tagadná, hogy egynek élték meg magukat szívük választottjával, mikor ennyire hatalmas volt a kapocs közöttük? És milyen örömteli is volt a viszontlátás!

(Ennek egy speciális formája, mondhatni archetípusa, a lovag harca, aki távoli kedvesét, szíve hölgyét talán nem is látta, csupán egyetlen képet őrizgetett róla. És mégis igazi szerelmet élt meg iránta, e szerelem táplálta erővel, érte küzdött minden csatában, az Égi Leányért.)

De végső esetekben – amiben hazánkban történelme bővelkedik – előfordult az is, hogy a nőknek családjuk védelmezésére mégis harcba kellett állniuk. Ekkor a végsőkig tudtak küzdeni, saját életüket adva, hogy szeretteiket megvédjék. A női önfeláldozás legszebb példáit szolgáltatja nekünk az egri nők esete, akik anyatigrisekként küzdöttek a törökök ellen a vár fokain. Hiszen mi veszítenivalójuk volt? Ha elestek már férjeik, fivéreik és fiaik, hogy élhettek volna tovább idegen uralom alatt? Így már a családjuk iránti hűség is erre az áldozatra késztette őket.

Kézenfekvőnek látszik megtenni még egy aktuálpolitikát érintő megjegyzést: Tulajdonképpen a felületes szemlélő számára a szélsőséges feminizmus is hasonlóan harcias, csakhogy ez a harciasság teljesen elvéti célját. Gyakorlatilag 180 fokos fordulattal nem a családért, nem szeretett férjéért és gyermekeiért, hanem a család ellen kívánja magát érvényesíteni. Ezt jól mutatja, hogy hogyan beszélnek ők a kismamában növekvő gyermekről. Szinte már undorral, mintha egy idegen test, egy teljesen idegen lény volna… egy „parazita”. Ezért az igazság az, hogy ha a feminizmusért küzdők a „hímsovinizmus ellen” helyett „a családért” szavakat festenék zászlójukra, ők lehetnének az egészséges és harmonikus családmodell legfőbb hirdetői és hídpillérei. Nem is nagyon érthető, miért nem ezt teszik… Talán mert féltek tündérek maradni. Amihez, lássuk be, nagy bátorság és kitartás szükséges!