Nők és tálibok ültek egy asztalhoz

A találkozó, amely pénteken ér véget a Oslóban, a Norvégia közvetítésével folyó afganisztáni békekezdeményezés keretén belül jött létre.

Egy afgán kormánytisztviselő elmondása szerint a találkozón öt képviselőnő vett részt, köztük a női jogok két ismert szószólója is. Rajtuk kívül a tálibokkal való béketárgyalásokkal megbízott, béketanács nevű afgán kormányzati szerv egy női tagja is találkozott a lázadók képviselőivel a norvég fővárosban.

A találkozó megtörténtét a tálibok szóvivője is megerősítette.

Bár mind a tálib szóvivő, mind az afgán kormánytisztviselő azt hangsúlyozta, hogy előzetes és nem hivatalos jellegű egyeztetésekről van szó, megfigyelők úgy értékelték, történelmi léptékű döntés a tálib fegyveresek részéről, hogy nőkkel ültek egy asztalhoz, miután korábbi ötéves afganisztáni uralmuk alatt súlyosan korlátozták jogaikban a nőket, és gyakorlatilag mindennemű társadalmi szerepvállalástól eltiltották őket.

A tálibok 1996 és 2001 közti uralma alatt a nők egyebek mellett nem járhattak iskolába, és csak burkát viselve, férfi kíséretében léphettek ki az utcára Afganisztánban. Miután a 2001-es nemzetközi katonai beavatkozás során megdöntötték a tálibok uralmát, az azóta is fegyveres lázadást folytató csoport gyakran követ el merényleteket prominens nők ellen. Sukria Barakzait, a tálibokkal Norvégiában tanácskozó női küldöttség egyik tagját például tavaly egy öngyilkos merénylő megpróbálta felrobbantani.