Nők, utazások, borítékok – így ivódott be a korrupció az önkormányzatokba

Új könyvében tálalt ki a volt ferencvárosi polgármester. A korrupció olyan mértékű, ami ellen szinte küzdeni sem lehet.

A könyvről az Index írt cikket, és eszerint Gegesy olykor pontos leírásokat adott arról, milyen módon próbálták meg zsarolni, lekenyerezni vagy egyenesen lefizetni különböző vállalkozók, érdekcsoportok. A Rend és rendszer – Húsz év polgármesteri székben című könyvben az általánosabb tapasztalatokon és emlékeken túl szerepel, hogy például

  • francia olajcég hívta volna meg Párizsba, ami később építkezési engedélyt kért

  • német nagyvállalkozó ajánlott spanyolországi nyaralást, később külön útsávot kért az üzlete felé

  • sokszor kínáltak neki több milliós, de tízmillió alatti kenőpénzt valamiért cserébe

  • vagy „feltűnően csinos, miniszoknyás” hölgyet küldtek hozzá tárgyalni, aki kikezdett vele

De a cikk szerint olyan esetekről is mesélt a volt polgármester, amikor

pénzért cserébe valamelyik önkormányzati képviselő ígért utólagos szerződésmódosítást egy nyertes vállalkozónak, de mivel ez nem történt meg, a korrupt üzletember a hivatalban háborgott.

Továbbá előfordult olyan, hogy egy képviselő utólag kért pénzt egy nyertes pályázótól, mondván, ő neki köszönhető a győzelme. De azt mesélte, olyan is volt, hogy az egész képviselő-testület összefogott egy vállalkozó támogatása érdekében, sőt, visszamenőleges hatálya miatt még külön fizetett neki az önkormányzat.

Elszámoltatás: 0

Ezeknél is ijesztőbb az, amit a rendőrségről írt. A '90-es évek elején például egy szociális segélyeket magának elutaló ügyintézőt állítólag a rendőrség azzal az érvvel hagyott büntetés nélkül, hogy a mai értéken többmilliós sikkasztása csak „kis veszélyt” jelentett a társadalomra.

De a IX. kerületben is voltak ingatlanmutyis ügyek: a volt polgármester József Attila-lakótelepi, friss bérlőknek felújított, majd számukra áron alul eladott lakásokról írt, ami után rendőrségi feljelentés született, de az eljárást addig húzták, amíg el nem évült.

Gegesy tapasztalatai alapján azt írta, amit mostanában jobbikos politikusok emlegetnek folyamatosan, azaz, hogy a társadalmat tejesen átszőtte a korrupció. A jobboldali ellenzéki párt az ilyen ügyekről polgármesterein keresztül tudott beszámolni: Janiczak Dávid, Ózd vezetője egy tavaszi eseményen például arról beszélt, hogy alig kezdte betölteni hivatalát,

máris érkeztek a vállalkozók a „megszokott” piszkos pénzekkel.

Például, amikor az önkormányzatnak egy autóra volt szüksége, a kereskedő már reflexből megkérdezte, hogy „akkor mennyi legyen az annyi”, tehát mennyire tolják fel az árat, amiből aztán a városvezetés lenyúlhatja a különbözet nagyobbik részét.

Ha egy kistelepülésen egymilliót ér a polgármester támogatása, akkor mi történhet egy nagyvárosban?

- tette fel akkor a kérdést Vona Gábor Jobbik-elnök, és ha a IX. kerületet mérete és lakossága alapján nagyvárosnak számoljuk, akkor már azt is tudjuk, hogy általában nem haladja meg a tízmillió forintot egy ilyen ügylet. Darabonként.