Tállai András nem érti, miért ne lehetnének nyitva a kaszinók, ha lottót fel lehet adni

Tállai András nem érti, miért ne lehetnének nyitva a kaszinók, ha lottót fel lehet adni

Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője "Mi ez a kettős mérce?" címmel azonnali kérdéssel fordult a pénzügyminiszterhez. Az ellenzéki politikus felszólalásában arról beszélt, hogy nehéz időket élünk, hiszen a koronavírus-járvány miatt nagy nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre, a nemzetgazdaság egészére, valamint a magyar emberek mindennapjaira is.

Nunkovics hangsúlyozta, a kormány szigorításai nyomán nagyon sok üzlet bezárt, vállalkozások, sok munkahely meg is szűnt az elmúlt időszakban egyik napról a másikra, így családok tízezreinek megélhetése került veszélybe.

Vannak azonban olyan helyek az országban, amelyekre a korlátozások csak korlátozottan érvényesek, ezek pedig nem mások, mint a fideszes háttéremberek kaszinói

- mondta, majd hozzátette, hogy ezek a helyen továbbra is nyitva vannak, még ha csak este 7 óráig is is tudják a vendégeket fogadni.

Nunkovics szerint a kormány álláspontja az, hogy a kaszinók nem minősülnek szórakozóhelyeknek, a jobbikos politikus ugyanakkor feltette a kérdést, hogy

járványügyi szempontból vajon mennyivel biztonságosabb egy ilyen hely, mint egy bezáratott étterem?

A néppárt országgyűlési képviselője elmondta, a Jobbik már régóta azt szeretné, hogy a kiesett bérek 80 százalékát minden egyes veszélybe került szektorban az állam vállalja át.

Nunkovics nem érti, hogy azokon a helyeken, ahol az online pénztárgépet is talán csak a híradásokból ismerik, mi a különbség egy kaszinó és egy vendéglátóipari egység között? Miért tesznek ekkora különbséget?

Tállai András fideszes államtitkár azzal kezdte meglehetősen furcsa válaszát, hogy kaparós sorsjegyeket, totó-lottó szelvényeket és tippmixet is fel lehet adni mostanában Magyarországon és más országokban is. Szerinte mivel ezek a helyek nyitva lehetnek, nem érti, a kaszinók, miért ne lehetnének. Tállai elmondta, nem érti, mi alapján lehet különbséget tenni a szerencsejátékok között és azt sem, hogyan lehetne eldönteni, hogy melyik hely legyen nyitva és melyik nem, hacsak az nem, hogy az egyik állami, a másik pedig magánszemély vagy magáncég tulajdona.

Nunkovics viszontválaszában úgy fogalmazott, a totót és a kaszinót egy kalap alá venni igencsak dőreség, már csak azért is, mert a lottózókban van online pénztárgép, emellett hangsúlyozta, hogy a kérdésére továbbra sem kapott választ. Szerinte a kormány vállalkozásokat lehetetlenített el, de segítséget már nem nyújtanak számukra, hiába harsogja a propaganda ezt.

Mikor kívánnak a vállalkozásoknak érdemben segíteni, hogy az emberek ne haljanak éhen?

- szegezte a kérdést Tállainak.

A Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában közölte, nem igaz, hogy nem segítenek, példának felhozta azt, hogy a KATA-soknak nem kellett járulékot, adót befizetni, a vendéglátósoknak nem kell most az alkalmazottaik után járulékot fizetni, a szálláshelyek pedig megkapják a foglalások után járó árbevételük 80 százalékát.

Tállai András ezt követően azt mondta, a kettős mérce szerinte az, hogy a mai két mentelmi joggal kapcsolatos szavazásnál az egyik esetben a Párbeszédes képviselő mentelmi jogát nem adták ki, míg a kormánypárti Simonka Györggyel szemben másként szavaztak a jobbikos képviselők.

Érdemes megemlíteni, hogy Simonka György fideszes politikust 32 társával együtt bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják.