Nyílt levél Orbán Viktornak - ne támogassa, hogy Brüsszel kiárusítsa Európát!

Szerdán több mint ötven civilszervezet fordult nyílt levéllel Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben azt kérik a magyar kormányfőtől, hogy

"Magyarország szuverenitásának védelme, a magyar emberek szociális és környezeti jogainak biztosítása érdekében ne támogassa az Európai Bizottság tárgyalási mandátumát a jelenlegi formájában az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény ügyében".

Ugyanakkor hangsúlyozzák azt is, hogy a befektető-állam vitarendezés kérdéskörében megoldást jelentene,

„ha a Kormány – esetleg más EU-tagállamokkal közösen – az Európai Bírósághoz fordulna, kikérve a Bíróság véleményét arra vonatkozóan, hogy a TTIP és a CETA (a Kanadával megkötendő egyezmény – a szerk.) részét képező befektető-állam vitarendezési mechanizmus (ISDS), illetve a helyette újabban javasolt Befektetési Bírósági Rendszer (ICS) összhangban van-e az európai uniós joggal”.

Az uniós joggal való összeférhetőség vizsgálatának kérése minden tagállam joga és lehetősége. Ez egyúttal a befektetővédelmi eljárások elleni fellépés megfelelően diplomatikus és hatékony módja.

Emlékeztetnek továbbá, hogy korábban az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kérte, hogy az Európai Unió kormányfői erősítsék meg a Bizottságnak az amerikai féllel szembeni tárgyalások ügyében korábban adott felhatalmazást. A téma várhatóan napirendre kerül a kormányfők június 28-i találkozóján.

A levélben utalnak a magyar parlament tavaszi ülésszakának utolsó napján elfogadott ellenzéki határozati javaslatra is. A képviselők nagy többsége által megszavazott javaslat értelmében a magyar kormány nem írhat alá olyan szabadkereskedelmi egyezményt, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszer-biztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz. Egyidejűleg arra is felszólítják a kormányt, képviselje azt az álláspontot Brüsszelben, hogy a CETA-TTIP-TiSA hármas vegyesegyezménynek minősüljön, ezáltal nemzeti parlamenti szinten születhessen meg róluk a döntés.

A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, illetőleg a Védegylet által is jegyzett levél címzettje kapcsán azonban ismét felmerül a kérdés: vajon a Fidesz felső vezetése - tehát az Orbán-kormány - valóban elállt-e a szabadkereskedelmi egyezmények támogatásától?

Ugyanis nemcsak a kormánypárt vezető politikusai nyilatkoztak több alkalommal is pozitívan a TTIP-ről, de szakpolitikusi szinten is inkább lehetőségként tekintenek rá, semmint veszélyforrásként.

Az már csak hab a tortán, hogy az Európai Parlamentben a fideszes Schöplin György nyíltan kampányolt is a TTIP mellett, miközben a párttársai szavazatukkal támogatták a tárgyalások folytatását.