Nyilvánossá tenné az összes közpénzről szóló szerződést a Jobbik

Míg a kormány fizetőssé akarja tenni az állampolgárok közérdekű adatigényléseit, a Jobbik kötelezővé tenné az összes közpénzt érintő szerződés nyilvánosságra hozatalát.

A közelmúlt tanulsága, hogy a kormány igyekszik a közérdekű adatokat eltitkolni az ellenzék és a nyilvánosság elől - emlékeztetett a politikus.

(Korábbi cikkünk a témában itt olvasható.)

Múlt héten elfogadtak egy törvényt, amiben előremutató elveket fogalmaztak meg a közadatok újrahasznosítása terén, ebben alapelvként rögzítésre került, hogy a közadatok kiadatásának költségeit - mint az internethasználat díja, az ügyintézés díja - ne lehessen az adatigénylőre hárítani. Ehhez képest a héten a kormány részéről beterjesztettek egy olyan javaslatot, mely elfogadása esetén szinte minden költséget az igénylőkre háríthatnának.

A kormány azzal érvelt, hogy sokan visszaélésszerűen igénylik az adatokat, túl sok kérelem érkezik, ezért nagyon sok munkatársat kell foglalkoztatni a hivataloknak. A Jobbik szerint a javaslat elfogadhatatlan, ezt a munkát pedig minden hivatalnak meg kell oldania, hiszen közpénzek elköltéséről van szó.

Staudt elmondta: látva az agóniát, vagyis azt, hogy az egyik oldalon extra költségekre hivatkoznak, a másik oldal pedig minél több adatra lenne kíváncsi, a Jobbik javaslattal áll elő. A párt szeretné, ha a közpénzek elköltéséről szóló, közérdekű adatokat tartalmazó szerződések esetén

érvényességi kellék legyen, hogy a szerződés nyilvánosan elérhető legyen az interneten.

Amennyiben egy ilyen szerződést nem töltenének fel az internetre, az érvénytelen lenne, nem válthatna ki joghatást.

A javaslat vélhetően ősszel kerülhet a parlament elé, a Jobbik nyitott a vitára azzal kapcsolatban, hogy bevezessenek-e egy összeghatárt, és ha igen, milyen összegnél húzzák meg.

Staudt úgy véli, ezzel két legyet üthetnének egy csapásra: folyamatos, felmenő rendszerben elérhetőek lennének a szerződések, és arra sem lehetne hivatkozni, hogy az adatok kiadása túlterhelné a hivatalokat.