Nyolcmilliárd forintot kaszál Orbán kedvenc polgármestere egy vasútbizniszen

Közel 8 milliárd forintot kaszál Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egy eddig szinte ismeretlen, szűk 30 fős vállalkozása, az R-Kord Kft.

A cég a Szombathely–Zalaszentiván vasútvonal villamosításán dolgozhat, az eredetileg becsült árnál 40 százalékkal többért. A lap megpróbálta kideríteni, hogy vajon mi indokolja a jelentős drágulást. Ám nem találtak túl meggyőző érveket.

Mészáros Lőrinc három évvel ezelőtt vásárolta fel a főként út,- vasút- és mélyépítéssel foglakozó vállalkozást. A bolt eddig sem ment olyan rosszul, 2014-ben 1,27 milliárdos árbevételt értek el. Az áttörést azonban úgy tűnik, hogy a 2016-os év fogja meghozni Mészárosnak.

A Swietelsky Vasúttechnikai Kft-vel közös konzorciumban nyerték el ugyanis a Szombathely–Zalaszentiván vasútvonal korszerűsítési, valamint villamosítási munkáit. Az általuk adott13,3 milliárd forintos ajánlatukkal ők voltak a befutók a többi pályázó előtt. Ez az ár 40 százalékkal magasabb, mint az előzőleg becsült összeg.

A Figyelő szerette volna megtudni a GYESV-től, hogy mi lehet a hirtelen drágulás oka. A társaság válasza nagyjából így summázható: az eredeti ár csak tervezői becsléssel történt, közben pedig kiderült több drágító tényezők, például a megközelíthetőség és a terepviszonyok. A lap valószínűtlennek tartja, hogy az eredeti ár megállapításakor a mérnökök nem számoltak volna ezekkel.

Volt már kartellezés

A legnagyobb vasútépítéshez kacsolható magyarországi kartell-botrányban több olyan cégcsoport is érintett volt, amelyek ma is ezen a területen tevékenykednek és nevük ismerős lehet sokak számára. Még 2011-ben, a kartellezésbe belebukott cégekre rekordnak számító 7,178 milliárd forintos bírságot szabtak ki.

A GVH határozata a Colas-csoporthoz tartozó Colas Zrt.-t 1,5 milliárd, a Swietelsky-csoporthoz tartozó Mávépcell Kft.-t 2,1 milliárd, a felszámolás alatt álló MÁV MTM Rt.-t 178 millió, a Strabag-csoporthoz tartozó Szentesi Vasútépítő Kft.-t 3,4 milliárd forint megfizetésére kötelezte.

A jelenlegi külügyminiszternek Szijjártó Péternek apja, Szijjártó István vezette Vasútépítők Kft. szolgáltatott bizonyítékok alapján tudta a Gazdasági Versenyhivatal a kartellezési ügyet bebuktatni. Ám később szintén Szijjártó István cégének perindítása miatt csúszott közel 7,2 milliárd forint kartellezésért kiszabott bírság befizetése.