Egyszeri technikai hiba miatt késett a nyugdíj vagy nagyobb gondok vannak a rendszerben?

A kormány nem mond semmit.

Az ügyben a Magyar Államkincstár (MÁK) vezetői nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, sem azután, miután egyértelművé vált, hogy a folyósításban felmerülő technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel. Sőt kitartottak azon álláspont mellett, hogy a jogszabályban rögzített napon jóváírták az összegeket.

A Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság azonban máshogy vélekedett, szerintük negyed százada nem volt példa ilyen csúszásra és a dátumot is csak azért sikerült tartani, mert a banki dolgozók bent maradtak túlórázni.

Január 21-én, ha nem is hivatalosan, de mégis elismerte a MÁK, hogy a hiba az ő rendszerükben volt, hiszen miután Varga Mihály pénzügyminiszter vizsgálatot indított az ügyben lefokozták a több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó Gondán Csabát.

Január 22-ére azonban hiába hívta meg rendkívüli ülésére a parlament költségvetési bizottsága a pénzügyminisztert, valamint Mészáros Józsefet, a Magyar Államkincstár elnökét, sem ők, sem a testület fideszes tagjai nem jelentek meg az ülésen, ahol az ellenzéki képviselők arról szerettek volna többet megtudni, hogy miért nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól az érintettekhez a törvényben előírt időben a nyugdíjak.

A bizottság elnöke, Varjú László szerint a meghívottak távolmaradása azért sem szerencsés, mert ahelyett, hogy élnének a lehetőséggel, hogy tisztázzák, milyen hiba okozta a késést, inkább bizonytalanságban tartják az embereket. Arra hivatkozott, hogy így igazat adhatnak annak a szakértőnek is, aki szerint felbontották a nyugdíjátutalást csomagokra, mert vélhetően nem állt rendelkezésre rá a megfelelő forrás.

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón az MSZP képviselője, Mesterházy Attila elmondta, hogy újabb levélben fordult Varga Mihályhoz, hogy megtudja mennyiben igazak a sajtóhírek, miszerint egy helyettessel próbálják elvitetni a balhét, valamint hogy előfordulhat-e még egyszer ilyen hiba a közeljövőben.

Bősz Anett liberális képviselő a fideszesek távolmaradásának indoklását, miszerint a téma okafogyott, hiszen a nyugdíjasokhoz tárgynapon megérkezett a pénz, egy banki közleménnyel cáfolta. Varjú Lászlóhoz hasonlóan szintén felvetette, hogy mi van akkor, ha ez nem csak egyszeri hiba volt, hanem a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságának előszele. Hiszen az Orbán-kormány egyszer már államosított 3 ezer milliárd forintnyi magánnyugdíjt, amit aztán egyszerűen elégetett a tőzsdén.

"Ki kellene állniuk az emberek elé és elmondani, hogy ez csak egy technikai probléma volt vagy egy elhúzódó nyugdíjválság előtt állunk."