Modellváltás: A Szinyei Merse Pál Gimnázium az alapítványi működésű Óbudai Egyetem fenntartásába kerülhet

Modellváltás: A Szinyei Merse Pál Gimnázium az alapítványi működésű Óbudai Egyetem fenntartásába kerülhet

Molnár András rektorhelyettes szerint jobb eszközöket, infrastrukturális hátteret tudnak biztosítani, de az iskolai képzésen nem változtatnának.

Úgy tűnik, az egyetemi "modellváltás" után a közoktatás következik. Az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetem bejelentkezett a budapesti, VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartásának átvételére. Szándékukról a múlt héten tájékoztatták a tantestületet, a diákokat és a szülőket - értesült a Népszava. A március 7-én, kedden – az egyetem, a tankerület, az önkormányzat, az iskolavezetés és a szülői munkaközösség képviselői részvételével tartott – egyeztetésről készült, és a laphoz is eljutott jegyzőkönyv szerint a jelenlegi fenntartó, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott az iskola átadására, amelyről a köznevelésért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter dönt majd várhatóan május 31-én.

A napilap felidézi, nem példa nélküli, hogy egyetemek közoktatási intézményeket is működtetnek – például a tanárképzéssel is foglalkozó Eötvös Loránd Tudományegyetemnek vagy a Nyíregyházi Egyetemnek is vannak gyakorlóiskolái –, de mint az egyeztetésről készült jegyzőkönyvben is rámutattak,

arra most kerül sor először, hogy egy egyetem kifejezetten egy középiskola átvételére jelentkezzen.

A Szinyei Gimnázium lenne az első, és feltehetően nem is az utolsó, amely egyetemhez kerülne. Legalábbis erről árulkodik az Óbudai Egyetem rektorhelyettesének, Molnár Andrásnak egy kijelentése: a váltást egyebek mellett azzal indokolta a jegyzőkönyv szerint, hogy „az állam a szerepvállalását, ahogy elkezdte csökkenteni a felsőoktatásban, úgy ezt a közoktatásra is ki akarja terjeszteni.”

A Népszava megkereste a Belügyminisztériumot, hogy valóban tervben van-e az állami szerepvállalás csökkentése a közoktatásban, ha igen, ez milyen mértékű lehet, mennyi intézményt érinthet, de a Pintér Sándor vezette BM nem adott tájékoztatást. 

A felsőoktatásban 2019-ben kezdődött a „modellváltás”, azóta összesen 21, addig állami egyetem vált közérdekű alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménnyé. Az Óbudai Egyetemre 2021-ben került sor. 

Azzal kapcsolatban, mit jelenthet az iskola számára, hogy a működést az egyetem finanszírozza, Molnár András rektorhelyettes azt mondta: például jobb eszközöket, infrastrukturális hátteret tudnak biztosítani, kulturális programok anyagi hátterét is tudják támogatni, felmérik az iskolaépület állagát, felújításokra is sor kerülhet, akár drágább tankönyveket is kifizethetnek, a tanárok is elégedettebbekké válhatnak, sőt akár az egyetemen is tarthatnak majd kiegészítő képzéseket. Az iskolai képzésen nem változtatnának, azt a törvény és az iskola szakmai kollektívája határozza meg, és más tekintetben sem „szólnának bele” szakmai kérdésekbe.

Arra a kérdésre, miért pont a Szinyeit szeretnék átvenni, a rektorhelyettes azt felelte, nyitni szeretnének a köznevelés irányába, növelni saját bázisukat, a Szinyeiben pedig erős a matematika és a nyelvoktatás (az egyetemen gazdasági, műszaki, informatikai, építész képzés is folyik), a gimnázium „rangja is közel áll ahhoz, amit szeretnének.” Céljuk, hogy a diákok nagyobb része egyetemen tanuljon tovább.

Maga az iskolaépület egyébként a Terézvárosi Önkormányzat tulajdonában van, Miyazaki Jun DK-s alpolgármester szerint ez nem fog változni. A szülői munkaközösség március 22-én szavaz arról, hogy támogatják-e a váltást.