Teljes kiszolgáltatottsághoz vezethet a pedagógusok közalkalmazotti státuszának elvétele

Teljes kiszolgáltatottsághoz vezethet a pedagógusok közalkalmazotti státuszának elvétele

Az új szakképzési törvény tervezete szerint jövőre sok iskolának megváltozik a neve, a szakképzésben dolgozóknak magasabb bér jár majd, azonban elvesztik közalkalmazotti jogviszonyukat.

A kormányzat oktatási területen végzett rombolását és teljes víziómentességét nemcsak az mutatja, hogy négy éven belül vannak olyan intézmények, amik már a második névváltoztatáson esnek át, de az is, hogy sok pontban homlokegyenest ellentmondanak az új intézkedések a még éppen csak megvalósuló 2011-es új szakképzési törvényben foglaltaknak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden benyújtott javaslatára Ander Balázs, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke közleményben úgy reagált, hogy a kormány a szakadék felé kormányozza a hazai köz- és szakoktatás szekerét. Ezt bizonyítja „a permanens átalakítások kudarcos sorozata, az állandó dühreform.”

A politikus szerint „a kontár fideszes oktatáspolitikai lépéseknek betudhatóan lebutított képzésről, gyalázatosan rossz kompetenciaeredményekről, a társadalmi integrációt veszélyeztető, iszonyatos lemorzsolódási arányokról beszélhetünk. De a szakképzés világát is anyagi- és erkölcsi megbecsülést hírből sem ismerő, megfélemlített, túlterhelt, és cselédbéren tartott tanártársadalom fémjelzi.”

A jobbikos képviselő úgy látja, hogy a 30 ezer pedagógust és gyakorlati oktatót érintő változás, miszerint elvesztenék közalkalmazotti státuszukat „teljes kiszolgáltatottsághoz, a nem behódolók könnyebb megregulázásához vezetne”.

„A Jobbik viszont határozottan nemet mond egy olyan világra, ahol az iskolák igazgatói szobáinak ajtaján, a névtáblán ez áll: Fortélyos Félelem”

-áll a közleményben, egyértelműen jelezve, hogy a párt nem támogatja a közalkalmazotti státusz elvételét.