Október óta félmillióan fordultak el a Fidesztől

Tömegesen fordulnak el a kormánypártoktól a választók, ebből hosszabb távon a Jobbik profitálhat.

Az Iránytű Intézet Októberi közvélemény-kutatás szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül jelentősen, mintegy hat százalékponttal csökkent. Októberi értékéhez mérve egy-két százalékponttal gyengébb a Jobbik (kerekítve 16%-ról 14%-ra), az MSZP és a DK változatlan szinten áll, 6, illetve 5%-on, az LMP 3%-ról 4%-ra erősödött.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt négy év után először vált mérhetővé, kerekítés nélkül is eléri az egy százalékot. Mindezt úgy, hogy az Iránytű Intézet operátorai nem is kínálták fel a megkérdezetteknek. Ezzel behozták a PM-et.

Az elmúlt hónapok legszembetűnőbb folyamata mintegy 400 000-500 000 választó lemorzsolódása a Fidesz-KNDP táborából, ők jelentős részben a bizonytalanok, valamint a biztosan nem szavazók körét gyarapítják. Az Iránytű Intézet szerint az elkövetkezendő hetek, hónapok komoly téttel bíró kérdése, hogy a kormánypártok képesek-e megállítani a táboruk csökkenését, valamint visszacsábítani szavazóik jelentős részét, ahogyan ezt a tavalyi év nyarán főként a menekültválságnak köszönhetően megtették. Amennyiben ez nem sikerül, a 400-500 000 választó jelentős részének egy irányba tartó preferencia-változása át is rendezheti a politikai palettát. Az elmúlt év során a Fidesz szavazói körében a Jobbik, mint másodpreferencia aránya jelentősen megnőtt, ezért a legnagyobb ellenzéki párt számára sokkal könnyebben megszólítható ez a választói tömeg. 2015 októberére a kormánypárti szavazók csaknem felének másodpreferenciája a Jobbik volt.

A pártot választani tudók köre nemcsak egy hipotetikus jövő vasárnapi választásokon biztosan résztvevőket tartalmazza, hanem azokat is, akik „valószínűleg elmennének”, vagy „valószínűleg nem” voksolni; tehát a biztos szavazóknál bővebb halmazról van szó.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 42%-os támogatottságnak örvend, míg a Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 25%-a. Az MSZP 11, a DK 9%-on áll. Az LMP-t támogatná a pártválasztók 7, az Együttet 3, a PM-et, az MKKP-t, illetve az egyéb pártokat körülbelül 1%-a. Októberi mérésekhez képest a Fidesz-KDNP ebben a körben is jelentősen gyengült, a többi párt esetében jelentős átrendeződés nem figyelhető meg.

A biztos szavazók körében 44%-on állnak a kormánypártok, 24%-on a Jobbik. Az MSZP a biztos szavazó pártválasztók 10, a DK 11%-át tudhatja maga mögött. Az LMP-re 6%, az Együttre 2%, míg a PM-re, az MKKP-ra, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1-1% voksolna. Októberhez képest a Fidesz-KDNP öt százalékpontos esése, illetve az LMP és a DK kisebb erősödése figyelhető meg, azonban a szűkebb minta (436fő) miatt nagyobb hibahatár számítható.

Hasonló adatokat közölt a Medián is

A szerdán megjelent közvélemény-kutatásuk szerint a választani tudó, biztos szavazók körében a januári 53-ról 46 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága. (S ebben a jelentős, hét százalékos csökkenésben még nem játszottak szerepet a Magyar Nemzeti Bank körül kialakult botrányok, illetve az intézet vezetői fizetésének brutális megemelése), míg a Jobbik ugyanebben a körben a 19-ről 25 százalékra növelte támogatói bázisát.