Visszaéléseket tárt fel az OLAF a magyar hulladékgazdálkodásnál

Visszaéléseket tárt fel az OLAF a magyar hulladékgazdálkodásnál

Az Európa Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nemrég zárta le a vizsgálatát egy összetett, magyarországi regionális hulladékgazdálkodási rendszert illetően. Az RTL úgy értesült, hogy Ville Itälä, az OLAF főigazgatója szerint a nyomozók tervezési és kivitelezési hibákat, valamint jogsértést tártak fel, ami végül több mint 4 milliárd forint visszafizetését eredményezheti.

Azt is megállapítottuk, hogy a rendszer környezetre gyakorolt pozitív hatása a projektcélok átfedései miatt a vártnál kisebb volt

– fogalmazott az Ville Itälä, az OLAF közleménye alapján.

A projektekkel kapcsolatos problémák az OLAF szerint többször tűzesethez vezettek, ami veszélyes anyagok kibocsátásával és a levegőre gyakorolt negatív hatással jártak. A szörnyű szag pedig zavarta a környező települések lakóit.

A projektek közé tartozott egy olyan mechanikai-biológiai hulladékkezelő egység létrehozása, ahol éghető hulladékot állítottak volna elő, amelyet energiatermelés céljából értékesíteni kellett volna.

A közlemény szerint azonban a hulladék minősége túl alacsony volt, ezért a keletkezett hulladék nagy része a projekt helyszínén maradt. Ez két súlyos tűzesethez vezetett. Az első tűz az uniós beruházást is tönkretette, amelyet később a kedvezményezett saját költségén újjáépített. Az első tűzeset és a hulladékkezelési technológia rendszeres meghibásodása után nagy mennyiségű kezeletlen biológiai hulladékot helyeztek el a hulladéktárolóban. Ez, valamint a biológiai egység kapacitásának hibás tervezése elviselhetetlen szagot okozott a közeli területeken.

A civil tüntetések hatására és a helyzet javítására tett több sikertelen kísérlet után a kedvezményezett végül úgy döntött, hogy nem használja tovább a biológiai kezelőegységet

- írja az OLAF.

Szerintük a kedvezményezett a teljes biológiai részt – az összes kommunális hulladék mintegy 60 százalékát – egy másik hulladéklerakóba szállította, megsértve ezzel a projekt célkitűzéseit. Az OLAF 2022. november elején lezárta a vizsgálatot, és azt javasolta, hogy 

az Európai Bizottság fizettesse vissza az uniós költségvetésből elköltött 10,9 millió eurót, azaz átszámítva nagyjából 4,4 milliárd forintot.

Az OLAF kiadott egy úgynevezett adminisztratív ajánlást is az ellenőrzések javítására az EU által finanszírozott projektek bizonyos szempontjainak és a célok teljesítésének megfelelőségét illetően.