Olajembargó: így reagáltak az uniós vezetők a megállapodásra és a magyar helyzetre

Olajembargó: így reagáltak az uniós vezetők a megállapodásra és a magyar helyzetre

Mint megírtuk, hétfő éjjel megállapodás született az európai uniós tagállamok között az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, az EU ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében.

Megállapodás született az olajembargóról

Megállapodás született az európai uniós tagállamok között az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, az EU ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében - jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke. Charles Michel tájékoztatása szerint az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára.

A kétnapos EU-csúcs jelenleg is zajlik, ma várhatóan szó esik több energetikai témáról, például a RePowerEU és a magas energiaárak is szóba kerülhetnek a megbeszéléseken.

Josep Borrell uniós külügyi főképviselő megvédte ma reggel a Politico-nak adott nyilatkozatában az uniós olajembargó megállapodást, amely Magyarország számára jelentős mentességet ad. Borrell úgy érvelt, hogy a hajón szállított orosz olajra vonatkozó tilalom, valamint az, hogy Németország és Lengyelország az év végéig leválik az orosz vezetékes kőolajról, gyakorlatilag megszünteti az orosz olajimport 90 százalékát - írja a Portfolio.hu.

A magyar miniszterelnök Facebook oldalára feltöltött videójában reagált a megállapodásra. Szerinte "megvédtük a rezsicsökkentést, sikerült visszaverni az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon".

Mint megírtuk, Ursula von der Leyen úgy vélte, hogy a Barátság kőolajvezetéken Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria olajvezeték kapacitásának növelésével. A kapacitásnöveléshez véleménye szerint nagyjából 45-60 napra lehet szükség, valamint "némi beruházásra", köztük a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozására. Elmondása szerint Magyarországnak elegendő ideje lesz arra, hogy a más forrásból származó olaj felhasználására álljon át.

Több EU-s vezető is elmondta véleményét a döntésről és Orbán Viktor "győzelméről", amelyet a Politico foglalz össze.

A lett miniszterelnök Twitteren kommentálta a híreket, miszerint jelentős előrelépés történt annak meggátolásában, hogy Oroszország tovább tudja finanszírozni a brutális háborút, de hozzátette, hogy nem szabad itt megállni és folytatni kell a nyomásgyakorlást.

A finn Európaügyi miniszter a Politico-nak elmondta, hogy a megállapodás létfontosságú volt és megjegyezte, hogy bár nem tökéletes, de nagy lépés annak irányába, hogy megszüntessék a függőséget az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A munka folytatódik – tette hozzá.

Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint az orosz olajra vonatkozó embargó volt az energiával kapcsolatos szankciók első célja. Kifejtette, egyes országok azt remélték, hogy az olajtilalomról szóló megállapodás után az orosz gázra is csapást fognak mérni, de a belga vezető szerint olyan szankciók kellenek, amelynek jobban kell fájniuk Oroszországnak, mint az Európai Uniónak.

Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke úgy látja, a megállapodás nem jelenti azt, hogy Orbán Viktor győzelmet aratott volna, de szerinte igaza volt - számolt be a Politico.

A mentesség időtartalmáról a későbbiekben döntenek a vezetők. Most fel kell mérni, hogy mennyi időbe telik Magyarországnak és a többi országnak, hogy átalakítsák a finomítóikat

– tette hozzá.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök elmondta, hogy megállapodás nélkül nehéz lenne hatékonyan harcolni Putyin hadigépezete ellen, és az előzetes pesszimizmus ellenére jól működtek a diplomáciai kapcsolatok.