Öntik a pénzt a Szuverenitásvédelmi Hivatalba, már többet kap, mint az Alkotmánybíróság

Öntik a pénzt a Szuverenitásvédelmi Hivatalba, már többet kap, mint az Alkotmánybíróság

A májusi adatok szerint a Lánczi Tamás által vezetett állami szervezet nagyobb éves büdzséből gazdálkodhat, mint a 130 munkatársat foglalkoztató Alkotmánybíróság.

Rendesen felpumpálták a tavaly év végén az Orbán-kormány egyik politikai furkósbotjaként létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetését - írja cikkében a 24.hu.

A lap a Magyar Államkincstár adataira hivatkozva arról számolt be, hogy míg februárban csak 428,3 millió forintot irányoztak elő a hivatal költségvetésére, márciusban már 528,3 milliót, áprilisban pedig ez az összeg 2 milliárd 455,2 millió forintra emelkedett.

A májusi adatok szerint viszont már több mint 4,1 milliárd forint a hivatal éves büdzséje.

A 24.hu kiemelte,

a Lánczi Tamás vezette állami szerv idén így több pénzből gazdálkodhat, mint a 130 munkatársat foglalkoztató Alkotmánybíróság (3,4 milliárd forint) és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (3,3 milliárd).

A GVH alig kap több költségvetési támogatást (4,7 milliárd forintot), mint a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A lap megkereste Lánczi Tamást, a hivatal elnökét, hogy megtudja, milyen indokkal növelték a szervezet büdzséjét.

Az állami szerv válaszából kiderült,

ez még korántsem a végső állapot, további forrásokra számíthatnak.

Az eddigi plusz pénzek túlnyomó részét dologi kiadásokra kapták - derítette ki a lap.

Mint megírtuk, hónapokig nem volt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak saját honlapja, a sebtében összedobott oldal adatai alapján,

a március 31-ei állapot szerint mindössze 26 foglalkoztatottjuk volt.

A létszám azóta valószínűleg emelkedett.

Eljárás indult a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen, akár 50 milliós büntetést is kaphat

Mint arról lapunk beszámolt, átláthatósági hatósági eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Szuverenitásvédelmi Hivatallal szemben. Az eljárás egy bejelentés nyomán indult el. A bejelentő azt sérelmezte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem tett eleget az adatszolgáltatási és átláthatósági kötelezettségeinek. Ugyanis a Központi Információs Közadat-nyilvántartásban nem tette közzé az ötmillió forintot meghaladó értékű szerződéseit, támogatásait vagy kifizetéseit.

(Címlapkép: Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke beszédet mond a Nézőpont Intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzését bemutató rendezvényén Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány székhelyén 2024. június 25-én. MTI/Balogh Zoltán)