Eljárás indult a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen

Eljárás indult a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen

Átláthatósági hatósági eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Szuverenitásvédelmi Hivatallal szemben, tudta meg a 24.hu.

Az eljárás egy bejelentés nyomán indult el. A bejelentő azt sérelmezte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem tett eleget az adatszolgáltatási és átláthatósági kötelezettségeinek. Ugyanis a Központi Információs Közadat-nyilvántartásban nem tette közzé az ötmillió forintot meghaladó értékű szerződéseit, támogatásait vagy kifizetéseit.

Akár 50 milliós büntetést is kaphat a Lánczi Tamás vezette hivatal

A NAIH akár 50 millió forintra is bírságolhatja a hivatalt, ha 15 napon belül ennek nem tesznek ennek eleget. Remélhetőleg azért a NAIH eljárása elég lesz ehhez – írta a bejelentő, akit Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke arról tájékoztatott, hogy a bejelentését megvizsgálva a hatóság hivatalból átláthatósági hatósági eljárást indított a Szuverenitásvédelmi Hivatallal szemben.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, hónapokig nem volt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak még saját honlapja sem. Sebtében dobtak össze egyet. Ezügyben a 24.hu még május végén fordult a NAIH elnökéhez, Péterfalvi Attilához a Szuverenitásvédelmi Hivatal átláthatatlan működése miatt.

(Címlapkép: Lánczi Tamás, az alapítvány vezető elemzője a Századvég Alapítvány Merre tart Európa? - A Project 28 kutatás eredményei című konferenciáján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2016. július 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd)