Önéletrajz mint az első lépés egy sikeres állás elnyeréséhez (x)

Önéletrajz mint az első lépés egy sikeres állás elnyeréséhez (x)

Önéletrajza ma már mindenkinek van, amely bemutatja a szakmai készségeket, végzettségét, valamint a felhalmozott tapasztalatokat. A sikeres álláskeresés első kritériuma, ami döntő lehet egy munka elnyerése során.

Egyfajta „önreklámozás” ez, bizonyíték arra, hogy az adott illető képes megszervezni, bemutatni saját magát. Mivel nagyon szubjektív módon készül, sok mindent elárul a tulajdonosáról, olyat is, amire nem is gondol. Azonban felkeresve az egerallas és más, álláskereséssel foglalkozó oldalt, rájövünk, hogy az önéletrajz egy kötelező elem, így valóban komolyan kell venni.

Íme egy önéletrajz 5+1 kihagyhatatlan része

1. Személyes adatok – a teljes név, dátum és születési hely, pontos cím és elérhetőség mindig szerepeljen. Tartalmaznia kell az utó- és vezetéknevet, de semmi esetre sem beceneveket.

2. Karriercél – általános és érthető módon, mellékelhető egy rövid leírás is, amely tartalmazza a munka szempontjából releváns infókat.

3. Oktatás – az elért eredmények fordított sorrendjében, valamint a mester-, alapképzési, doktori tézisek címeinek említésével. Iskolai eredmények is megadhatóak, de csak akkor, ha valaki a legjobbak között volt, és ez az első munkája.

4. Szakmai tapasztalat – a pályázó fejlődése, a benne rejlő növekedési potenciál ismertetése.

5. Egyéb képességek – kommunikáció, rugalmasság, alkalmazkodóképesség, kreativitás, csapatmunka, kreatív gondolkodás, stratégiai gondolkodás, stb.

6. Tanfolyamok, akkreditációk vagy bizonyítványok – megemlíthetőek a szakképzési tanfolyamok és az ott szerzett diplomák.

Tippek egy sikeres önéletrajzhoz

Legyen egyszerű, senki sem fog elolvasni egy nehézkes önéletrajzot. Másik fontos szempont az őszinteség. A fiktív munkaidők vagy olyan ismeretek hozzáadása, amelyek hamisak, rabolják a munkaadók idejét, és idővel kiderülnek, aminek következményei lesznek. A hosszával is óvatosan kell bánni, ha viszont releváns és jól kidolgozott, akkor többoldalas is lehet.

Végül pedig vigyázni kell a hibákra! Nyelvtani vagy sem, a hibáknak, elírásoknak nincs semmi keresnivalója. Még ha véletlenül is történik, akkor is azt az üzenetet küldi a munkáltatónak, hogy figyelmetlen az illető. A nyelvtani hibáknál még rosszabb a helyzet, mivel ezek rossz iskolai végzettségre utalnak.

3 kérdés, amit az önéletrajz beküldése előtt fel kell tenni

A munkáltató képes 10-15 másodpercen belül azonosítani a képességeket? Az információ vonzó és releváns? El tudja távolítani a többi jelentkezőtől?

A válasz alapján már félig lehet sejteni, hogy mi lesz a végeredmény. Napjainkban, amikor a cégek egyre nehezebben találnak megfelelő alkalmazottakat, egy sikeres önéletrajz csak úgy vonzza a cégeket. Célja tehát, hogy minél érthetőbben prezentálja tulajdonosát, hogy felkeltse a munkáltató érdeklődését egy közeli interjú reményében. Mondhatni ez határozza meg az első benyomást, amire az első találkozás sikere is épül.