Önnek is többet érne egy kaszinó, mint egy templom?

Nemcsak egy újabb ingatlanmutyi miatt elfogadhatatlan a Liget-projekt, de így a Regnum Marianum újjáépítése is elmarad.

Mint ismert, a Városliget helyén egy nagyszabású beruházásba kezd a fővárosi városvezetés, melynek célja egy új múzeumnegyed létrehozása.
 
Persze, nem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében élnénk, ha a projekt mögött ne húzódnának meg bizonyos, egészen pontosan kirajzolódó pénzügyi folyamatok, haveri érdekek.
 
most így néz ki a Néprajzi Múzeum,
 
A projekt kivitelezésére életre hívott Városliget Zrt. már most is mintegy 920 millió forint közpénzt szórt el, miközben még egy kapavágás sem történt – figyelmeztetett Hegedűs Lorántné. A Jobbik országgyűlési képviselője ezután néhány jellemző adat felsorolásával szemléltette, hogy milyen könnyű elkölteni ilyen irdatlan összeget, minden különösebb eredmény nélkül:
havi 3,6 millió forint irodabérlésre (lehetőleg offshore-hátterű cégtől),
24,5 millió forint értékben nemzetgazdasági hatástanulmány rendelése (KMPG tanácsadó),
237 millió forint nemzetközi pályamunkákra,
31 millió forint honlapfejlesztésre,
de pr-kommunikációra is jutott 21,5 millió forint.
Persze, ne aggódjunk, a projektre összesen 150 milliárd forintot szán az állam, és bár korábban úgy nyilatkoztak, hogy a költségek egy részét az Európai Unió fedezi, mára világossá vált, brüsszeli pénz nem lesz a beruházásban.

Ön mire költene egy ekkora összeget?

Hegedűs Lorántné minden bizonnyal nem az SZTK-rendelőre hasonlító Néprajzi Múzeumra, az biztos:
Ez nem egy természeti csapás – fejezte ki kételyeit az épülettel kapcsolatban az ellenzéki politikus, majd aláhúzta: éppen ezért ne higgyük el, hogy a budapesti lakosságnak nincs joga beleszólnia abba, hogy milyen legyen például az új Néprajzi Múzeum.
de ilyen lesz...
 
A nemzeti párt fővárosi alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a közízlés meghatározása nem egy szűk, kiválasztott réteg kiváltsága, az állampolgároknak is véleményt kell formálni a városukat érintő építészeti beruházásokról.

Mert van, ami szép és van, ami ronda

A Jobbik keresi a lehetőséget arra, hogy a lakosság is kifejezze a véleményét arról, hogy vajon megfelel-e a közízlésnek a Finta Sándor főépítész által is csak vállaltan pragmatikusnak titulált új Néprajzi Múzeum. 

Fedősztori

Hegedűs Lorántné a világ legrövidebb törvényjavaslatának nevezte azt a félsoros előterjesztést, melynek értelmében az Országos Mezőgazdasági Múzeum és a Dokumentációs Központ összevonnák. Szerinte ezzel csak azt akarja bizonyítani a kormány, hogy az intézmény nem fér a Vajdahunyad várában, így el kell onnan költöztetni a Múzeumot.
 
pont elfér itt egy kaszinó
 
Szerinte ez csak egy fedősztori, mint mondta, most már nem pletykaszinten suttognak arról, hanem már köztudomású, hogy a Vajdahunyad várát odaígérték egy fideszes havernak. Nem lepődnénk meg azon, ha Andy Vajna kormánybiztos tenné rá a kezét az értékes, a múzeumtól mentesített ingatlanra – tette hozzá.

A kereszt árnyékában

Stummer János is megerősítette, hogy a Jobbiknak számos kritikai észrevétele van a Liget-projekttel kapcsolatban, az egyik legfontosabb a Regnum Marianum templom ügyével, jövőjével kapcsolatos – hangsúlyozta a nemzeti párt regionális igazgatója.
 
Elmondta, hogy először tisztázni kell, hogy miért is olyan fontos a nemzeti párt számára a Regnum Marianum? Hogy miért támasztjuk alapvető elvárásként a magát nemzetinek és kereszténynek mondó kormányzat felé a templom újjáépítését? - firtatta a legerősebb ellenzéki párt képviselője.
 
A Regnum Marianum templomot 1931-ben szentelte fel Serédi Jusztinián hercegprímás és alig húsz évvel később 1951-ben Rákosi Mátyás felrobbantotta. 
 
a mementó

A mementó

Stummer János felidézte: ez a templom a keresztény, múltjához és tradícióihoz feltétlenül és mindenáron ragaszkodó Magyarország élni akarásának tanúságtételévé vált; ugyanakkor a kommunizmus barbár pusztításának a mementója is.
 
Kijelentette: a Jobbik egy olyan ország építéséért küzd, amely élni akar, amely ragaszkodik a keresztény gyökereihez, és amely soha nem feledi a XX. század szörnyű örökségét.
 
Ezért is karolta fel a Jobbik már alapítása pillanatában a templom újjáépítésének ügyét.
 
Stummer fontosnak tartotta hangsúlyozni: nem csak a Jobbik küzd ezért a célért már évek óta, hiszen civilszervezetek már 1990-óta próbálják meggyőzni az aktuális vezetést a Regnum Marianum újjáépítéséről, azonban ezt valamilyen értelmezhetetlen okból minden alkalommal lesöpörte az asztalról az épp regnáló párt- és egyházpolitika – emlékeztetett a politikus.

Ez a minimum

Azonban, ha valóban megvalósul az Orbán-kormány által megálmodott Liget-projekt, akkor beláthatatlan távolságra kerül a templom újjáépítése.
 
A Jobbik változtatna a jelenlegi kormányzati szándékon, mert elfogadhatatlan, hogy ahelyett, hogy a Regnum Marianum templomot újjáépítenék, még a jelenlegi emlékművet is a föld alá száműzik.
 
A nemzeti párt szerint a Liget-projekttel kapcsolatos elvárások minimuma, hogy a Regnum Marianum újjáépítésére sor kerüljön.