Önt is várja az V. Balatoni Hattyú Road Show

Mivel a madarak befogása és jelölése többnyire a Balaton - emberek és a hattyúk által - leginkább látogatott strandjain történik, az akcióban a tóparton pihenő érdeklődők is részt vehetnek. Akik eljönnek, az egyik legizgalmasabb madárgyűrűzési akciónak lehetnek részesei, mert a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogni - írta közleményében az MME.
 
A természetvédők elárulták, a hattyúbefogás és -jelölés célja, hogy minél több egyedre kerüljön olyan színes gyűrű, melynek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabban megismerhessék a faj országon belüli és kontinentális kóborlási szokásait. 
 
Az akcióra azért augusztus közepén kerít sort az MME, mert ekkor jelentkezik a lúdalakúak különleges, a madarak többségétől eltérő vedlési sajátossága – a lohosodás. Ez a repülőtollak egyszerre történő cseréjét jelenti, amikor a madarak akár 6–8 hétre is röpképtelenné válnak. 
 
A vedlés közeledtével a hattyúk nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken. Közép-Kelet-Európában az egyik legjelentősebb ilyen gyülekezőhely a Balaton.
 
[video:https://www.youtube.com/watch?v=B8iYDNRPbDw align:center]
 
A bütykös hattyú Magyarország őshonos madárfaja, ami azonban a múlt század jelentős részében nem fészkelt, kipusztult hazánkból. Az 1990-es évekre felerősödő visszatelepülésben jelentős szerepet játszottak nagy tavaink, így a Balaton is. Legnagyobb tavunkon évente csak 25-50 pár fészkel, de a költések akár fele is megsemmisülhet. 
 
A Balatonon idén az átlagnál kevesebb a bütykös hattyú, különösen a déli parton. Ennek oka egyelőre nem ismert. A hattyú road show-hoz hasonló rendszeres állomány-monitorozó akciók azért is fontosak, hogy az ilyen kérdésekre is választ kapjanak a szakemberek.