Hamarosan visszatérhet a járvány előtti működéshez az egészségügy

Hamarosan visszatérhet a járvány előtti működéshez az egészségügy

Az operatív törzs mai tájékoztatóján a rendőrség részéről Kiss Róbert közölte, hogy újra megnyíltak a magyar-szlovén határátkelőhelyek, egy belső schengeni határon sincs már ellenőrzés, valamint

  • az aktív felhasználók köre a házi karantén mobilapplikáción 801
  • az elmúlt 24 órában 589 házi karantént rendeltek el, összesen 9523 ilyen van
  • a járvánnyal összefüggésben 427 büntetőeljárást indítottak, ebből 124 esetben rémhírterjesztés miatt

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette az aktuális adatokat, amelyekről itt írtunk:

Koronavírus - 3 új fertőzött és két halálos áldozat

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 550-re nőtt. 2324-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1143. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 365 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.

365 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, 22-en vannak intenzív osztályon, 20-an lélegeztetőgépen. Az 550 elhunytból 527 esetben regisztráltak valamilyen alapbetegséget, de ezek nyers adatok, később újraelemzik őket. Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében jelenleg nincs aktív fertőzött.

Müller azt is közölte, hogy az uniós és magyar jogszabály lehetőséget adott arra, hogy amikor hiány mutatkozott fertőtlenítőszerekből, ideiglenes engedélyeket adjon ki a hatóság a veszélyhelyzet időtartamára. Ezen időszak alatt napi egymillió litert meghaladó új gyártókapacitás keletkezett, teljes mértékben biztosított a fertőtlenítőszerekkel való ellátása az országnak, ezért már nincs szükség az ideiglenes engedélyek kiadására, és a feltételek sem állnak fenn.

Az országos tiszti főorvos a hajléktalanok vonatkozásában is feloldotta a kijárási korlátozásokat, lehetőség van arra, hogy munkát vállalni elhagyják az intézményt, ahol egyébként tartózkodnak. Elmondása szerint a hajléktalanszállókon jellemzően nincsenek fertőzöttek, akik voltak, azokat kórházban ápolják.

Az Origo kérdésére kifejtette Müller Cecília, hogy az épületekben működő klímaberendezések közül vannak, amelyek csak keringetik és hűtik a levegőt, ezek használatát korábban nem ajánlották, főképp nem olyan helyeken, mint például a kórházi osztályok. Azok viszont biztonságosabban működtethetők, amelyek kintről pótolják a friss levegőt. A tömegközlekedési eszközökön más rendszer működik, itt abban az esetben használható biztonsággal a klíma, ha annak karbantartása megtörtént, tudomásuk szerint a közlekedési vállalatok elvégezték a szükséges feladatokat.

A HVG arról érdeklődött, hogy a kórházból hazaküldött betegeket mikor veszik vissza az intézmények? Müller szerint a kezelőorvos dönt a kórházi kezelés szükségességéről, ezt jelzi az intézmény felé a szokásos módon beutalóval, és visszavételre kerülhetnek a betegek. Ma döntenek arról, hogy az egészségügyi ellátórendszer visszatérhet-e a járvány előtti időszakban megszokott működéshez, erről holnap tud tájékoztatást adni.