Operatív törzs: Már három mutáció is terjed Magyarországon

Operatív törzs: Már három mutáció is terjed Magyarországon

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Gál Kristóf, az ORFK-szóvivője első körben ismertette a továbbra is érvényben maradó korlátozásokat, majd közölte:

  • 379 személy ellen intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt
  • 1 Somogy megyei presszót bezártak
  • 559 maszk nélkül közlekedő embert igazoltattak

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályának vezetője ezt követően a korábban közzétett szomorú rekordnak számító járványügyi adatok felidézésével folytatta. Bejelentette továbbá, hogy 

az Európai Gyógyszerügynökséggel egyetértve a magyar hatóságok továbbra is alkalmazzák a brit (oxfordi fejlesztésű) AstraZeneca oltását.

Újságíró kérdésre elmondták, eddig 1397 esetben mutatták ki a brit variáns, 13 személynél a cseh, 6 esetben pedig a dél-afrikai variáns jelenlétét. Egyelőre a brazil mutáció még nem jelent meg hazánkban. Kiderült az is, hogy a Janssen vakcinával legkorábban április második felében kezdődhet meg az oltás.

Káosz az oltási igazolványoknál? - Van, aki Covid és oltás nélkül is kapott kártyát

Pár napja kezdték el postázni az oltási igazolványokat: ezek azt igazolják, hogy az illető már átesett Covid fertőzésen vagy védőoltást kapott. Azonban azon túl, hogy pontosan még nem tudni, mire is lesznek jók ezek, más probléma is van velük. Olyanok is megkapták ugyanis, akik nem fertőződtek meg, és védőoltást sem kaptak.

A háziorvosok panaszára, mely szerint nem kapnak időben elegendő mennyiségű vakcinát azt a választ adták, hogy

Mindig annyit kapnak, amennyit Magyarország is kapni tud és amennyit ki tudunk szállítani. A háziorvosok körében nem észlelnek gondokat. Konkrét feladataik vannak, értesítést kapnak, milyen oltóanyaggal tudnak egy adott héten dolgozni.

 

Orbán Viktor: Egy hétig még biztosan fennmaradnak a jelenlegi korlátozások

Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének Facebook-oldalára péntek reggel feltöltött képeiből az látszik, a terveknek megfelelően ismét összeült az operatív törzs, amely áttekinti a koronavírus-járvány adatait és dönt a további lépésekről. A miniszterelnök ezt követően a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! c.