Operatív törzs: éjféltől ismét fogadjuk a Nagy-Britanniából érkező repülőgépeket

Operatív törzs: éjféltől ismét fogadjuk a Nagy-Britanniából érkező repülőgépeket

Kedden is megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs. Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezető helyettese elmondta, a kormány döntése értelmében

a Nagy-Britanniából érkező repülőgépeket éjféltől ismét fogadja Magyarország,

mert már nem szükséges fenntartani a korlátozást, azonban a hazatérő magyar állampolgár automatikusan házi karanténba kerül. A rendőr alezredes hozzátette, a többi védelmi rendszabály érvényben marad, fenntartásáról vagy módosításáról a kormány hamarosan dönt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt 24 óra adatainak ismertetését követően kiemelte, minden szám javulást mutat. A tisztifőorvos azt is elmondta, az egészségügyi dolgozók közül több mint 15 ezren kapták már meg az oltást, s a reggel érkezett harmadik vakcinaszállítmánnyal újabb 39 ezer fő oltása vált lehetővé. Mind ez idáig több mint 78 ezer vakcina érkezett, s 25 oltóponton zajlik az egészségügyi személyzet oltása amellett, hogy az oltópontokról a városi kórházakba is juttatnak vakcinákat. Ezt követően a szociális otthonokban dolgozók és élők oltása következhet, amely helyben történik majd oltócsoportok segítségével.

A beoltottak oltási kártyát kapnak, ezen szerepel a személyes adatok mellett az oltás ténye, illetve a második oltás időpontja.

Müller Cecília azt is elmondta, a 21 nappal később következő második oltás után egy héttel válik csak teljessé a védelem.

Zavartalanul zajlik Magyarországon az oltások beadása, minden egészségügyi dolgozó előtt megnyílt az oltakozási lehetőség

– fogalmazott a tisztifőorvos hozzátéve, az ütemezésnek megfelelően bővítik a napokban a vakcinázásba bevontak körét.

Ezt követően Kiss Róbert ismertette, az elmúlt 24 órában:

  • a maszkviselési szabályok megszegése miatt 199 esetben intézkedtek a rendőrök,
  • közterületi maszkviselési hiányosság miatt 175 esetben léptek fel,
  • üzletekben 17 esetben nem viseltek maszkot,
  • tömegközlekedési eszközön 7 emberrel szemben kellett intézkedni,
  • a nyitvatartási szabályok miatt eddig 685 intézkedés kellett, 189 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét,
  • hétfőn 364 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt (összesen 21 484 esetben kellett intézkedni eddig),
  • a tranzitszabályok megszegése miatt 44 rendőri intézkedés történt,
  • 9365 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 3165 újat rendeltek el kedden, és összesen 20 272 zárlat van hatályban.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint a gyógyszerészek mikor számíthatnak oltásra, Müller Cecília elmondta, mivel ők egészségügyi dolgozók, így jelenleg is kaphatnak oltást. A háziorvosok pedig szintén felvehetik már.

A vakcinák az előrejelzések szerint hetente érkeznek majd, ennek függvénye a következő érintett csoportok belépése.

Az igényeket folyamatosan figyelik, s ha már nem lesz újabb jelentkező, folytatják a szociális intézményekben. Abban az esetben, ha valaki lemaradt a saját csoportjában az oltásról, bármikor jelentkezhet rá újra.

Arra a kérdésre, hogy egy kockázati csoportba tartozó 18-59 éves miért csak a rendvédelmi dolgozók után kap oltást, a tisztifőorvos azt válaszolta, elsősorban a védekezésben dolgozókat részesítik előnyben, hiszen ők vannak kitéve leginkább a fertőzésnek, a többieknek ki kell várniuk a sorukat.

S vannak-e időhatárok az oltásra? Előfordulhat, hogy még márciusban is az egészségügyi dolgozókat oltják majd? Müller Cecília kifejtette, nő az oltakozási kedv az egészségügyben, így biztosan nem tart majd a folyamat márciusig, oltási határidők azonban nincsenek. Mint fogalmazott, a lehetőség a későbbi oltakozásra is megmarad.