Orbán Viktor Törökországba utazik, hogy Erdoğant ünnepelje

Orbán Viktor Törökországba utazik, hogy Erdoğant ünnepelje

A miniszterelnök szombaton Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnök hivatali beiktatásán – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyarországihoz hasonló körülmények között újraválasztott török államfő beiktatási ceremóniájára szombat délután az elnöki palotában kerül sor, majd Recep Tayyip Erdogan ünnepi vacsorán látja vendégül világ minden tájáról érkezett állami vezetőket.

A fideszes Havasi Bertalan, hozzátette: a miniszterelnök nagyon fontosnak tartotta, hogy eleget tegyen Erdogan elnök személyes meghívásának, mert az ő választási győzelme Magyarország és Európa biztonsága szempontjából is kulcsfontosságú fejlemény.

Orbán imádkozott is érte hogy a Törökországban 20 éve uralkodó Erdoğan maradhasson hatalmon.

Erről a szokásos pénteki rádióinterjújában beszélt, ahol a török választások kapcsán sorosozott is egyet: "Tragédia lett volna, ha nem Recep Tayyip Erdogan nyeri a török választásokat, mert ellenfele háborúpárti és Soros György embere volt"állította a keleti autokratákkal jó barátságot ápoló magyar miniszterelnök, majd egy migránsozással is megtoldotta a Fidesz-szavazóknak szánt propagandabeszédet: ha a demokratikus jelölt győz, az szerinte ráeresztette volna Európára a Törökországban élő négymillió menekültet. A végén csavart még egyet a dolgon: szerinte a "sorosista" elnök nem engedné át az orosz gázt Törökországon.

Így lesz egy külpolitikai eseményből belpolitikai muníció a kormánypárt propagandájában.

(Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)