Orbán a kudarccal feltámasztotta a haldokló kvótajavaslatot

Vona Gábor szerint az emberek félnek a Fidesz túlhatalmától, Orbán Viktor pedig hatalmas öngólt lőtt.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint a népszavazás egyértelműen kudarcként értékelhető, mely egyben Orbán Viktor bukását is jelenti. Úgy véli: Brüsszel a jogilag érvénytelen népszavazást kegyetlenül fel fogja használni Magyarország ellen.

A referendumot a labdarúgáshoz hasonlított, amelyben ugyan meddő mezőnyfölényben játszott a kormány, ám végül „Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott”. A Jobbik elnöke felszólította a Fideszt, hogy ne próbáljanak másra mutogatni, hanem ismerjék el: „ez az ő kudarcuk.”

A népszavazás azt is megmutatta, hogy Magyarországon nagyon sok olyan ember van, aki a még a migrációnál is jobban fél Orbán Viktor teljhatalmától – hangsúlyozta Vona Gábor.

Aduászt adtak Brüsszel kezébe

Az EU dörzsölheti a tenyerét, készülhet a kötelező kvóták bevezetésére, hiszen azt Magyarország jogi értelemben nem utasította el – emelte ki a Jobbik elnöke. Majd hozzátette: ezt a kudarcot el lehetett volna kerülni, ha a kormány elfogadja a Jobbik javaslatát, és alaptörvény-módosítással utasították volna el a kötelező betelepítési kvótákat. Ezzel, Vona szerint 15 milliárd forint mellett meg lehetett volna spórolni a sikertelen népszavazást is.

Brüsszel új erőre kaphat, ugyanis az elbukott referendummal „Orbán Viktor feltámasztotta a haldokló kvótajavaslatot” – hangsúlyozta Vona Gábor. Úgy véli: a magyar kormány felelőtlensége az összes, a kötelező kvótákat elutasító európai országra és pártra nézve tragikus következményekkel járhat. Ezért azt várja, hogy a miniszterelnök vállalja a kudarcért a felelősséget, és David Camerohoz hasonlóan mondjon le posztjáról.

Vona szerint az ország szempontjából is fontos lenne, Orbán Viktor távozása. Úgy véli ugyanis, hogy az elbukott népszavazás után már nem fogja tudni kellő erővel megvédeni Magyarországot Brüsszellel szemben.

Az egyetértés ellenére is sikerült megosztani az országot

A Jobbik elnöke kitért továbbá arra is, hogy az elmúlt 26 évben nem volt még olyan kérdés, amiben ekkora társadalmi egyetértés lett volna tapasztalható. Ennek ellenére a többség otthon maradt, mert úgy látták, a népszavazás nem a kvótákról, hanem Orbán Viktor hatalmáról szól.

Vona Gábor Brüsszel betelepítési szándékával szemben, mielőbbi alaptörvény módosítást szorgalmazott, álláspontja szerint csak így lehet megvédeni az országot az eredménytelen népszavazás után.

A Jobbik elnöke kifejtette továbbá, hogy nyitott minden párttal a párbeszédre, kötelességnek tartja a lehető legnagyobb egységet felmutatni Brüsszellel szemben.

Nem lehet többé a migrációba menekülni

Végleg lezárult az a politikai korszak, amelyben "mindent a migráció szőnyege alá lehetett söpörni", nem kellett foglalkozni az oktatás és az egészségügy problémáival, a korrupcióval, az elvándorlással és az alacsony munkabérekkel – emelte ki Vona Gábor.

Majd kijelentette:

"Orbán Viktor jogilag még a miniszterelnöke Magyarországnak, de politikai értelemben úgy tűnik, már nem."