Orbán holnap maga nyújtja be az alaptörvény-módosítást, amely „belül marad” az EU jogrendjén

Úgy érzi, hogy szép szöveget alkottak.

A szombat délután rögzített interjúban Orbán Viktor elmondta, a módosítás azt is tartalmazza: akkor szerezhet jogot valaki arra, hogy Magyarországon éljen, ha egyedi kérelmét a magyar parlament által meghatározott jogszabályi rendben elbírálták. Hozzátette: tehát nincsen sem csoportos, sem egyéni betelepítés.

A kormányfő közölte, a módosítás azt is kimondja, hogy az államforma, az államberendezkedés, az ország területe és népessége a magyar nemzet alkotmányos identitásához tartozik, és ezt semmilyen külső jogszabály nem módosíthatja, nem írhatja felül. Elmondta, az alkotmánymódosítás nem változtatja meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkáját, a most fennálló jogi helyzetet erősíti meg, és azzal, hogy bekerül az alkotmányba, nem lehetséges, hogy Brüsszel módosíthassa.

Úgy érzem, hogy szép szöveget alkottunk. Ez javára válik a magyar alkotmánynak és egyértelműen kifejezi az emberek akaratát

- fogalmazott Orbán Viktor. A módosítás szövege - közölte - 

belül marad

 az EU jogrendjén, és azt el is küldték már az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek.

A miniszterelnök szerint a parlamenti döntés "rásegítést" jelent, mert a referendumon a választópolgárok nem voltak elegen, hogy közjogi érvénnyel ruházzák fel a népszavazást. Jelezte, azt tartja helyesnek, hogy miniszterelnökként ő nyújtsa be az alaptörvény-módosítást, kellő súlyt akar adni ezzel is a népakaratnak.

Arra a kérdésre, hogy számít-e a Jobbik támogatására a parlamenti szavazáskor, Orbán Viktor közölte, minden parlamenti képviselő támogatására számít, ugyanis nem őt kell támogatni.

Ha engem kellene támogatni, azt hiszem, hogy nem számíthatnék rájuk

, legalábbis ezt érzékelte a legutóbbi parlamenti vitákból – tette hozzá. „Szerencsére itt nem is a miniszterelnökről, nem rólam van szó”, hanem 3,3 millió ember akaratáról, és azt már minden parlamenti képviselő - pártállástól függetlenül – bátran támogathatja, legyen MSZP-s, független vagy éppen jobbikos – mondta, miközben a Fidesz közeli média és egyes fideszes politikusok azt a magyarázatot erőltetik, hogy aki a népszavazáson nemmel szavazott az tulajdonképpen rájuk mondott igent. Ezzel szemben a Jobbik - még a TV2 híradója szerint is – az elmúlt időszakban minden megnyilvánulása alatt mozgosított: elmondta, hogy mindenki menjen el szavazni a kényszerbetelepítés ellen. Utólag a népszavazás bukásáért a jobbikosokat kezdték el hibáztatni, miközben paradox módon győzelemről beszéltek.

Mint az ismeretes, Vona Gábor október másodika előtt és után is a népszavazás kérdésével megegyező tartalmú alaptörvény-módosítást terjesztett az Országgyűlés elé, de Kósa Lajos azt mondta, hogy a Fidesz-frakció szerint a jobbikos kezdeményezések kiléptetnék Magyarországot az Európai Unióból és a kormánypártiak ezt nem tűrik el.  Az ellenzéki néppárt ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy javaslatuk radikálisan EU-ellenes lenne.