Orbán már az utódját keresi: „még van egy-két jó évem”

A miniszterlnök szerint a politikában mindig van egy természetes igény az újszerűségre, új emberekre, a megújulásra.

„52 éves leszek hamarosan, szerintem még van egy-két jó évem, pár fekvőtámaszt még le tudok nyomni, de sokat dolgozom azon, hogy megtaláljam”

- mondta még márciusban, az azóta 52-t betöltő Orbán Viktor az utódlásával összefüggve.

Orbán szerint a következő kritériumoknak kell megfelelnie egy leendő miniszterelnöknek:

Bírnia kell a folyamatos karaktergyilkossági kísérleteket.

Egy kis ország vezetőjeként a külpolitikában bátornak kell lennie ahhoz, hogy „ne egy folyamatos alárendelődés, kiszolgálás, hanem egy szuverén politika megalkotására vonatkozó igény keletkezzen”.

Gógyi kell. Nem árt a jó iskola, nyelveket kell tudni beszélni. Lehetőleg kettőt-hármat, nem árt, ha abból az egyik keleti.

Dörzsöltnek kell lenni, a miniszterelnök tudjon ultizni, „mert ott szükség van a döntésképességre, kombinálásra, ki kivel van”.

Amire nincs szükség: egy-egy területen mély szaktudásra, „mert arra ott van a miniszterek meg a főhivatalnokok értékes tudása is.

És mindezek tetejében Orbán szerint csak rendes magyar emberekben szabad bízni, „aki nem filozofál azon, hogy van-e olyan, hogy magyar, meg van-e olyan, hogy nemzet, meg van-e olyan, hogy haza".

"A politikában mindig van egy természetes igény az újszerűségre"

Orbán Viktor a távozásáról is beszélt:

„amikor úgy érzem majd, hogy nem tudok újat kihozni magamból, nem tudom kijavítani egy-egy hibámat, akkor talán nyugdíjba kell mennem.”

Ez az idő szerint még nem jött el, de számít arra, hogy leketyeg az ideje, mert a politikában mindig van egy természetes igény az újszerűségre, új emberekre, a megújulásra. Most még azonban óriási lehetőségeket lát, ez még jó néhány évig kitarthat, ezzel szokta magát biztatni. Ugyanakkor megjegyezte:

„De vannak nagyon tehetséges fiatalok, akiknek jó helyen van a szívük, vannak képességeik és lehet belőlük cserebogár.”

Bár Orbán nem tekinti veszélynek a Jobbikot, szerinte küzdeni kell velük

Orbán a Jobbikról úgy beszélt, mintha az nem is Magyarország második legnagyobb pártja lenne.

A miniszterelnök szerint a Jobbiknál nagyon élesen elválnak a párt szellemi irányvonalát meghatározó személyek és a Jobbik szavazótábora. A nemzeti párt szavazóinak tekintélyes részét baloldalinak tartja. Arra a kérdésre, hogy nem lesz esély a Jobbik 2018-ban, azt válaszolta:

„Á, hát hogy? Hogy? El tudja azt képzelni? Amikor elmegyünk választani, akkor hozunk egy döntést. Hát a kaktuszomat sem bíznám rájuk, nemhogy az országot. Lehet vagánykodni, keménynek lenni, meg hogy mi vagyunk a tiszták, lehet ezt nyomni, dehát a végén elmegy nyolcmillió emberből ötmillió ember. És azt mondja, hogy az életemet befolyásoló legfontosabb döntéseket oda fogom tenni valahova. Hát hol jön ide a Jobbik?”

A magyar választókat - akik a Jobbikra voksolnak - megbélyegezve hozzátette:

„Van egy 17 százalékos magyar népesség, amely a szélsőjobbtól a szélsőbalig vándorol. Ennyi egy darabig lesz is.”

Azt azonban elismerte Orbán, hogy a jobbikosokkal lesz teendő, küzdeni kell velük, mert harcos csapat.

„De a Jobbikot mi a polgári oldalon nem tekintjük veszélynek. Á, hogy?”

Tilos stratégiát építeni az USA közép-európai politikájára

Az orosz és amerikai geopolitikai érdekek összeütközésével kapcsolatban kijelentette:

„az USA beazonosítható politikai érdeke Oroszország elszigetelése, számunkra ez katasztrofális következményekkel járna. Nekünk az az érdekünk, hogy az európai kontinens és Oroszország között egy számunkra kedvező és előnyös kapcsolat jöjjön létre.”

Az amerikaiakról azt is megjegyezte:

„stratégiát építeni az Egyesült Államok közép-európai politikájára szigorúan tilos, mert azt kirántják alólad.”