Orbán nem látta a mutyilistát, csak az emberei?

Szávay István a 11 milliárdos délvidéki mutyilistáról kérdezte Orbánt. A kormányfő tagadta, hogy látta volna a rejtélyes táblázatot, a minisztérium emberei csak véletlenül épp arra jártak. 

A Jobbik alelnöke leszögezte: egyetért azzal, hogy a külhoni magyar közösségeknek nyelvi és nemzetiségi jogaik gyakorlásának biztosításán túl szüksége van anyagi természetű segítségre, gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre is. Ám ezt így nem szabad kivitelezni - utalt az Alfahír által nyilvánosságra hozott délvidéki támogatási listára. 
 
Április végén írtunk arról, hogy a "Vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája" címet viselő, a Vajdasági Magyar Szövetség által kidolgozott koncepcióhoz kapcsolódóan összeállítottak egy táblázatot is, amelyben konkrét cégekhez (azok vezetőit is megnevezve) rendelt kedvezményes kölcsön összegek szerepelnek. Holott nemhogy pályázatot nem hirdettek ezekre az összegekre, de még az azok elosztására hivatott Vajdasági Magyar Közösségfejlesztési Központ sem állt fel. A dokumentum szerint mintegy 11,5 milliárdnyi közpénzről van szó. 
 
Erre a pénzre bizonyára nagy szükség van Délvidéken, de a listából világosan látszik, hogy nem helyi magyar kisvállalkozók fognak belőle sütödét nyitni - szögezte le Szávay. A politikus emlékeztetett: a dokumentumban számos VMSZ-közeli, "a szerbiai rablóprivatizáció során meggazdagodott" oligarcha szerepel, sőt több vállalkozásról kiderült az is, hogy offshore-hátterű cégről van szó. Hozzátette: a gazdaságfejlesztési stratégiában az áll, hogy a támogatott vállalkozásoknak "rendezett gazdasági háttérrel, valamint jövőképpel" kell rendelkezniük.
 
"Olyan pályázat biztos győztesének lenni, amelyet még ki sem írtak, bizonyára stabil jövőképet feltételez" - jegyezte meg a képviselő. 
 
Szávay felidézte: Pásztor István VMSZ elnök elismerte, hogy a dokumentum létezik. Ám amikor az N1TV arról kérdezte, hogy Orbán Viktor látta-e ezt a listát, a délvidéki politikus "nem merte vállalni a nyilvánvaló tényt", helyette inkább azt ajánlotta: kérdezzék meg a miniszterelnököt. 
Hát, én most megkérdem. Miniszerelnök úr, látta ezt a listát? Jóváhagyta-e azt a listát, amelyen ennek a 11,5 milliárd forintnak a jövendő nyertesei szerepelnek? 
 - érdeklődött a jobbikos képviselő. 
 
Válaszában Orbán tagadta, hogy valaha is látta volna a dokumentumot. "Semmilyen, neveket tartalmazó külhoni támogatási listát nem láttunk, és nem is döntöttünk ilyesmiről" - szögezte le. A konkrét ügyről azt állította, "nem is tudom, pontosan miről van szó." Ehhez képest a magyar közpénzek előre lezsírozott kiosztásának vádja láthatóan nem rendítette meg a miniszterelnököt, aki (Semjén Zsolt lelkes bólogatásától kísérve) egyből hozzá is tette, hogy mindettől függetlenül a kormány "általános és elvi alapállása" az, hogy 
 
"a VMSZ-szel való együttműködést teljes mellszélességgel támogatjuk."
 
Szávay viszontválaszában furcsállta, hogy ha a kormány nem tud a listáról, akkor 
a Nemzetgazdasági Minisztérium emberei az elmúlt hónapokban miért látogatták végig "ennek a nem létező listának a nem létező tagjait". 
Szávay hangsúlyozta: a magyar kormányzati szakemberek terepbejárásait Pásztor István szintén nem tagadta. A politikus szerint vagy a kormányfő "nem emlékszik valamire",  vagy "a kormányban valami a háta mögött történik". "Ezt nehezen tudjuk elképzelni az elmúlt öt év hatalomgyakorlása alapján" - tette hozzá. 
 
A politikus szerint a délvidéki lista-ügy rávilágít, hogy
a Fidesz már nemcsak a határokon belül, de az elszakított területeken is megkezdte az oligarcha-hálózat kiépítését. 
Szávay emlékeztette arra is: azóta kiderült, hogy nemcsak 11, hanem 30 milliárd forintról van szó, és nemcsak kedvezményes hiteleket, hanem vissza nem térítendő támogatást is osztanak. 
 
Orbán sajátos viszontválaszában úgy tagadta a vádakat, hogy közben akaratlanul is remekül rávilágított a valódi döntéshozatali mechanizmusra. Újra elmondta, hogy ő soha, de tényleg, becsszóra nem látott ilyen listát. Ugyanakkor elismerte, hogy "a támogatáspolitika jegyében" lehetséges, hogy a minisztériumok emberei járják a határon túli területeket, hogy előkészítsék "a pályázatokat, befektetéseket és döntéseket". Ezeket majd a "szükséges jóváhagyásra elénk fogják terjeszteni
és amit jóvá kell hagyni, az elénk is fog kerülni, és jóvá is fogjuk hagyni". 
Tehát, ismételjük át:
 
  • Hogy kinek, mit és mennyit kell jóváhagyni, azt a délvidéket járó minisztériumi emberek készítik elő.
  • Ezek a szakemberek a közelmúltban pontosan ugyanazokat a cégeket látogatták végig, amik a listán szerepelnek.
  • Az ő javaslatuk azután a kormány elé kerül, amely azt jóvá is fog hagyni. 
 
Nos, így Orbánnak tényleg nem szükséges a párnája alatt a listával aludnia. Ha alacsonyabb szinten vannak olyanok, akiknek a csoda GPS-ük terepbejárás közben épp a listán szereplő vállalkozásokhoz vezeti el őket, akkor megoldják ők...