Orbán szerint a háttérhatalom szívja el a magyar kutatókat

"Közös felelősség, közös feladatok, közös munka – össze vagyunk láncolva. Akkor haladhatunk előre, ha egy irányba mozgunk. Nem érdemes zsákbamacskát árulni: a magyar tudomány jövője, minősége, jó híre Magyarországon politikai ügy. Nem pártpolitikai, nemzetpolitikai"

– mondta a miniszterelnök. Orbán szerint nincs nukleáris fegyverarzenálunk, de érdemes megjegyezni magyar tudósok nélkül másnak se lenne, nincs olajunk, nincs több tíz- vagy százmilliós lakosságunk se.

"Abból kell főznünk, amink van: eszünk, sajátos észjárásunk, komoly tudományos tradíciónk. A mai világban küzdelem zajlik a legjobb emberfőkért: egykoron az aranykészlet kiáramlását akadályozták meg, ma az a kérdés, mit tehetünk az ellen, hogy elveszítsük a legkiválóbb tudósainkat, ráadásul nyitott, nemzetközi korszakban. Nehéz a jó válasz"

– fogalmazott a Fidesz első embere.

Orbán szerint nyílt és a háttérhatalmak olyan rendszert építettek fel, amely valójában – más célok mellett – az agyelszívást is szolgálja. Tőlünk nyugatra, sőt lassan keletre is, olyan kutatási feltételeket teremtettek, amik mágnesként vonzzák a tehetséges szakembereket - fogalmazott a miniszterelnök, aki megköszönte az Akadémiának a Lendület-program hatékony levezénylését.

Azt már nem nagyon járta körül, hogy neki és kormányának mekkora szerepe van abban, hogy a hazai körülmények már közel sem bírnak akkora vonzerővel, mint a külföldi lehetőségek, olyannyira, hogy még Londonban mosogatni is vonzóbb alternatíva, mint itthon boldogulni, akár több diplomás kutatóként.

Orbán szerint a kormány célja, hogy Magyarország közép Európa legversenyképesebb gazdasága legyen. Kutatásra, fejlesztésre és innovációra a GDP 1,4 százalékát fordítja az állam, 2020-ig pedig 2100 milliárdot szánnak tudományra: ez a GDP 1,8 százaléka, ezzel majdnem beérjük az uniós átlagot, ami 1,9 százalék.

A miniszterelnök ugyanakkor elvárásokat is megfogalmazott:

"az akadémia felől azt várjuk, hogy legyen józan intés a politika felé – soha ne feledje el, kötelessége támogatni a tudományos életet, és kötelessége biztosítani annak függetlenségét. A politika igénye: ne zárkózzanak elefántcsonttoronyba a tudósok, hanem járuljanak hozzá a magyar nemzet történelmi küldetésének beteljesítéséhez. Nincsenek és nem is lehetnek semleges döntéseink, tudomány és politika nem lehet öncélú, csak közcélú".