Orbán testvérének cége épp most vágott zsebre közel 300 milliónyi uniós pénzt

Hiába, aki megfelelő rokonsággal bír, annak óhatatlanul is csurran-cseppen valami.

A portál a hivatalos támogatási adatbázisra hivatkozva közli, hogy a műszaki eszközöket gyártó Gamma Analcont Kft. egy másik céggel tandemben végrehajtandó, megújuló energiával foglalkozó projektre nyerte el a zsíros összeget.

Ugyan a Gamma Analcont így nem a teljes összeget kapja, de nem kell sajnálni őket, nyertek ők uniós forrást egyedül is:

januárban 57 millió forintos támogatást kapott a cég a „termelési kapacitásának” bővítésére.

Ifj. Orbán Győző 2015 januárja óta tagja a vállalkozásnak, amelyben céges dokumentumok szerint 26 százalékos tulajdonrésszel bír. A cég az ő belépése előtt is kapott uniós támogatást:

2009-ben és 2013-ban összesen 62 millió forintot.

Láthatjuk, ez közel sem az a súlycsoport, mint a rendkívül szerencsés személyi változások után.

Ifj. Orbán Győző nem válaszolt a 444.hu pályázatra vonatkozó kérdéseire.

A portál információi szerint a miniszterelnök testvére régóta aktív az apja által indított bányászati vállalkozásokban, több cégben nemcsak tulajdonos, hanem ügyvezető is. Politikai tisztséget nem töltött be soha, és a nyilvános szereplései is leginkább a sporttevékenységére szorítkoztak (birkózik, és senior versenyzőként győzelmeket is aratott).

A támogatások forrása ugyan az Európai Unió, de a pályázatokat a magyar kormány által működtetett intézményrendszer bonyolítja le. Az uniós pályázati szisztémát pedig egy 2013-as szervezeti átalakítás óta közvetlenül a Miniszterelnökség, tehát közvetlenül Orbán Viktor hivatala felügyeli.

Egy kis kutatgatás, némi fejlesztgetés

A támogatási oldal adatai szerint a Gamma Analcont egy olyan program keretében kapta a közel 300 milliós támogatást, amellyel a kormányzat a vállalkozások kutatásfejlesztési tevékenységét akarja támogatni. Ebben a programban több mint 67 milliárd forintot osztottak szét közel 250 cég között. Ifj. Orbán Győző cége valamivel az átlag feletti összeget kapott, de volt sok más cég, amelyeknek sokkal nagyobb támogatást – akár közel egymilliárd forintot – is megítéltek.

A pályázati adatok szerint a Gamma Analcont és konzorciumi társa, a Borsodtech Kft. egy megújuló energiával kapcsolatos projektre kapta a pénzt. Vállalták egy „szigetüzemű mobil biomassza hőközpont és hordszerkezet” tervezését és létrehozását. Hasonló tevékenységet végző cégek oldalai alapján úgy tűnik, hogy ez a hőközpont egy olyan biomasszával – például növényi hulladékkal – működő energiatermelő berendezés lenne, amelyet elzárt helyeken, akár a villamos hálózattól függetlenül is lehetne használni.

A pályázati adatok szerint a projekt költségeit 62 százalékban az unió állja. A fennmaradó részt így más forrásból kell előteremteniük a vállalkozásoknak.