Az Egyesült Államok szerint megbocsájthatatlan Orbán Viktor fajelmélete

Az Egyesült Államok szerint megbocsájthatatlan Orbán Viktor fajelmélete

Megbocsáthatatlannak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök kijelentéseit a „kevert fajú népekről” az Egyesült Államok - írta a hvg.hu. A portál a The Brussels Times beszámolójára hivatkozva arról írt, hogy az amerikai külügyi szóvivő, Ned Price csütörtöki sajtótájékoztatóján a Tusványoson elhangzott beszédére reagálva felolvasta az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni különleges megbízottjának, Deborah Lipstadtnak a közleményét, aki úgy fogalmazott: „mélységesen aggasztja”, hogy a magyar miniszterelnök „olyan retorikát használ, amely egyértelműen a náci faji ideológiát idézi”. Közel 75 évvel a holokauszt vége után

„megbocsáthatatlan, hogy egy vezető elbagatellizálja a náci tömeggyilkosságot, főleg egy olyan vezető, aki zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben”.

Price azt mondta, hogy Orbán kijelentései „nem tükrözik azokat az értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik, és amelyek alapul szolgálnak a két nép kapcsolatában, illetve alapul szolgálnak az Egyesült Államok és más szövetségeseink kapcsolatában”.

Az ügyben már szerdán jelezte álláspontját az Egyesült Államok, amelynek budapesti nagykövetsége azt írta: elítélnek

„minden olyan ideológiát, politikai irányvonalat és retorikát, amely a gyűlölet és megosztottság doktrínáinak ad teret”.

Emlékezetes, Orbán Viktor a hétvégén egy fajelméleti fejtegetésbe kezdett, amely alaposan kiverte a biztosítékot mind hazánkban, mind pedig külföldön.