Gyorselemzés a Néppártból való kilépésről: Orbán Viktor mindent alárendel a ’22-es választásoknak

Gyorselemzés a Néppártból való kilépésről: Orbán Viktor mindent alárendel a ’22-es választásoknak
A Fidesz és Magyarország számára is negatív hatással bír a Néppárttal való szakítás

– szögezte le mindjárt az elején Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője. Ezt azzal magyarázta, hogy a Fidesz nem tud átülni egy másik olyan képviselőcsoportba, amelyik hangsúlyos szerepet játszik az EU-irányításában, bár még elképzelhető olyan átmeneti megoldás is, hogy Deutsch Tamásék kívülről támogatják az EPP-t. Arra is van esély, hogy belépnek az ECR-be (Európai Konzervatívok és Reformisták), így egy csapatba kerülhetnének lengyel barátaikkal, a Jog és Igazságossággal, de konkrétumokat a Fidesz szándékáról még nem ismerni.

Az elemző két szempontra hívta fel a figyelmet.

  • Egyrészt látni kell, hogy Orbán Viktor mindent a 2022-es választások szemszögéből vizsgálni,
  • másrészt a kilépésre a saját szavazótáborát jó ideje trenírozta, nagyon régóta hergelnek a Néppárt képviselőcsoportja, vagy bizonyos tagjai ellen.

Azáltal, hogy a Fideszt nem kitették, hanem a Fidesz lépett ki, az sokkal inkább megint azt látszatot kelti, hogy "Orbán Viktor érti ezt a világot", hogy "Orbán Viktor a cselekvő, erős vezető", és majd követik őt a többiek – magyarázta Ember Zoltán.

Orbán Viktor a Néppártnak: "egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben"

Ahogy arról beszámoltunk, a Fidesz kilépett az Európai Néppártból (EPP), erről Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök tájékoztatta a néppárti frakciót. Mint írta, csalódottan látják, hogy miközben több százezer európai ember kerül kórházba az EPP képviselőcsoportját belső adminisztratív ügyek bénítják meg, és azzal é foglalatoskodik, hogy "elnémítsa és letiltsa a demokratikusan megválasztott" fideszes európai parlamenti képviselőket.

Szerinte nem véletlen az sem, hogy Orbán Viktor nem várta meg, hogy szavazzanak a Fidesz felfüggesztéséről, már a mai alapszabály-módosítás után léptek. Az is motiválhatta, hogy a következő egy évet nem akarta folyamatos politikai támadások közepette tölteni, nem akart két fronton védekezni, és várni, hogy mit találnak ki a Néppártban. A kilépéssel viszont szabad kezet kapott Orbán Viktor, senki nem, fog rászólni felülről -  tette hozzá az Iránytű Intézet ügyvezetője.

Ugyanis a Fidesz azt szereti, ha egy felvállalt konfliktusban ő diktálja az iramot,

„és ha nem is sok, de egy kis mérséklő hatása volt a Néppárt-Fidesz konfliktusnak Orbán Viktor hatalomgyakorlására. Ez most megszűnik”

– fogalmazott az elemző.

Ember Zoltán arra figyelmeztetett, hogy a Néppárttal való szakítás hosszú távon a Fidesz számára is negatív következményekkel járhat, ugyanakkor nem gondolja, hogy rövidtávon ez a szavazatvesztést jelent a hazai terepen.