Így "mentené meg" Orbán Európát, és egyben növelné saját befolyását

A miniszterelnök újabb kísérlete, hogy politikai tényezővé váljon az EU-ban.

A kormányfő a Demokrata Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) pénteki lisszaboni tanácskozásán hozta nyilvánosságra a Schengen 2.0 tervet, amire szerinte azért volt szükség, mert elhibázottnak tartja a migrációs válság kezelésére tett európai bizottsági javaslatot.

Az eleve vesztes harcra készült javaslatcsomag...

Az akcióterv a már meglévő uniós és schengeni jogszabályok, továbbá a dublini rendszer tényleges érvényesítését szorgalmazza, és a határregisztrációs rendszer, valamint a külső határokon átlépők biometrikus azonosítójának kötelező rögzítése területén fogalmazza meg a fejlesztés igényét.

A csomag tartalmazza azt is, hogy a menekültügyi eljárásokat az EU területén kívül, zárt és őrzött hotspotokon kell lefolytatni, az uniónak pedig pénzügyileg hozzá kell járulnia a megfelelő körülmények és a biztonságos hotspotok kialakításához.

Ugyancsak a dokumentum eleme, hogy az illegális migránsokat vissza kell küldeni a biztonságos származási vagy tranzitországokba; a visszafogadásra és visszatérésre vonatkozó megállapodásokat pedig a származási és tranzitországokkal kell megkötni, és velük együttműködve kell érvényre juttatni.

A kormányzati javaslat a harmadik országok együttműködési készségétől tenné függővé az uniós politikák alakulását, emellett pénzügyi és egyéb támogatásokat javasol az elsődleges célországok, valamint a nyugat-balkáni országok számára.

Szintén az akcióterv része egy közös európai lista létrehozása a biztonságos harmadik országokról, és ezzel összefüggésben a dokumentum azt is megjegyzi, hogy figyelembe kell venni, hogy számos biztonságos ország átszelése után a menedékkérők nem állnak konkrét fenyegetettség alatt.

Az akciótervet a következő napokban a visegrádi országoknak és a többi EU-s miniszterelnöknek is elküldik.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ez a tervezet és a kvótaügyi népszavazás majd megmenti Európát és Magyarországot Brüsszel túlhatalmától, és attól, hogy az unió rákényszerítse a tagállamokra a kvótarendszert.

...és ami megvalósulhat belőle

A szépen hangzó PR-csomaggal azonban egy tényleges probléma van: annak rengeteg, európai szintű változást igénylő keresztülviteléhez nem elegendő a V4-ek unión belüli politikai tőkéje (épp úgy, ahogy a kvótarendszer kivédéséhez önmagában elégtelen a népszavazás jelentette legitimáció), nagyobb nyugati támogató pedig Orbán Viktor személye miatt garantálhatóan nem fog a javaslatok mellé állni.

Amíg az európai vezetés, és elsősorban Angela Merkel továbbra is elvi alapon ragaszkodik a migránsok beengedéséhez (ahogy azt az EU-török paktum lényegi elemei és gyakorlati megvalósulása is mutatja), addig egy ilyen "csodafegyver" eleve arra ítéltetik, hogy csütörtököt mondjon a brüsszeli politikával szemben.

Megmentő szerepben az európai színpadon is

A kormányfő számára csupán két haszonnal kecsegtet a nagy valószínűséggel kudarcos próbálkozás: Itthon ismét eljátszhatja a Brüsszellel hadakozó, meg nem értett patriótát, aki mindent megpróbál, de az a fránya unió csak nem enged. Valamint sikeresen lavírozhatja magát közelebb az Európa szerte egyre népszerűbb szkeptikus mozgalmak szimpátiaerőteréhez, emelve ezzel politikai nimbuszának fényét, és politikai súlyát a konzervatív színtéren.