Orbán: február 1-jéig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket

Orbán: február 1-jéig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket

Február 1-jéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Eddig 42519 egészségügyben dolgozót oltottak be, valamint hétvégén elkezdik a 150 főnél több idős lakóval rendelkező otthonokban is az oltásokat - tette hozzá Orbán. Az otthonok lakóinak 80 százaléka vállalja az oltást, míg a lakók esetében ez az arány 50 százalék, amit elismert, hogy nem túl jó, ezen még javítani kell.

Én is be fogom magam oltatni, amikor sor kerül rá, nekem is van egy kijelölt helyem, látni fogják, hogy ezt én is megteszem.

László Imre: itthon márciusban indulhat a tömeges oltás

Az oltásnál jelentkező regisztráció nehézségei személyi okoknak tudhatóak be, hisz ugyanazoknak kell azt elvégezniük, akik a mindennapi munkákkal is el vannak csúszva, vélekedik László Imre volt kórházigazgató, Újbuda polgármestere. Kifejtette, a vakcinagyártó cégek kapacitása ugyan véges, tavasszal azonban már több szereplő is beléphet a piacra, így márciusban elindulhat a tömeges oltás.

Szerinte kevés vakcinát sikerült beszereznünk, ami jelenleg 80 ezer főnek elegendő, így februárig meghosszabbítják az intézkedéseket. Ez többek között azt jelenti, hogy marad a digitális oktatás a középiskolákban, míg az általános iskolák nyitva maradnak.

Nem szeretnénk rángatni a szabályokat, ahogy mások próbálják

- hangsúlyozta, addig ameddig nem érkezik elegendő vakcina be kell rendezkedni a jelenlegi életre.

A miniszterelnök kitért a halálozási arányok számadataira is. Meglátása szerint a magyar egészségügy eredményesebbnek bizonyult, mint a belga és holland, de sikerként ez sem könyvelhető el.

Az Unióval az a baj, hogy szépen beálltunk a sorba, ahogy kell, feliratkoztunk 17 millió adag rendelésre, a központ valamit tárgyalt, és most ülünk itt és várunk, hogy jöjjön az oltóanyag. Ez frusztrál.

Orbán számára a britek jelentik a pozitív példát, akiknek azért kell gratulálni, mert miután kiléptek az Európai Unióból, megszerezték maguknak a vakcinát. Kitért arra is, hogy többen felvetették, nem Brüsszelre kellett volna bízni a vakcinák beszerzését, hanem az országok intézhették volna maguknak.

Ez a vita vissza fog vezetni ahhoz az alapkérdéshez, hogy csak azokat a jogokat kell átadni Brüsszelnek, amiben biztosak vagyunk, hogy ott jobban kezelik.

Az államfő a munkanélküliségi statisztikákról is szót ejtett. Elmondta, hogy jelenleg 4 millió 496 ezer ember dolgozik, vagyis ez 26 ezerrel kevesebb, mint a válság előtt, aki szerint az elvesztett munkahelyek száma ennél jóval több, az nem a valóságról beszél. Erre a számra hivatkozva nem indokolt a bértámogatások bevezetése, mivel tömeges visszaesésnek nyoma sincs, inkább beruházásokat támogatnak, amik új munkahelyeket teremtenek.

A Capitolium ostromáról szűk Orbán szűk véleményt fejtett ki: "mi nem minősítgetünk más országokat". Majd hozzátette, hogy "a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, a Parlament épületét rendőrsorfallal kellett megvédeni a balodlali tüntetőktől. Azt, ami most Amerikában történt, azt mi ismerjük.".

A Pentagon három nappal az ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon három nappal a szerdai ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, ám az elhárította - adta hírül az AP amerikai hírügynökség egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva - írja az MTI.