Se kormányinfó, se rádióinterjú: továbbra is hallgatna Orbán a belarusz diktátorról?

Se kormányinfó, se rádióinterjú: továbbra is hallgatna Orbán a belarusz diktátorról?

Augusztus második hetében sem kormányinfó, sem miniszterelnöki interjú nem volt, így továbbra sem tudtuk meg, mi a kormány hivatalos álláspontja a belarusz eseményekkel kapcsolatban. Talán pont a hallgatás volt a céljuk, de az is lehet, hogy egyszerűen csak nyaralnak, hiszen pontosan egy héttel ezelőtt a miniszterelnök azt mondta: a kormánynak nem jár szabadság, de muszáj feltöltődni.

Mi történik Belaruszban, hatalmon maradhat-e Lukasenka?

Belaruszban a választás után törtek ki tízezres nagyságrendű tüntetések. A hivatalos adatok Aljakszandr Lukasenka 80 százalékos győzelmét mutatják, az ellenzék szerint csalás történt és valójában Szvetlana Tyihanovszkaja nyert. Ráadásul ő csak beugrott, férje indult volna Lukasenka ellen, de börtönbe került. Két másik elnökjelölt szereplését a választási bizottság akadályozta meg.

A kérdésre, miszerint miért nem hallottuk ma reggel Orbán Viktort a Kossuth Rádióban, a miniszterelnökségtől várjuk a választ.

Nem mer egyértelműen állást foglalni a Fidesz a Belarusz eseményekkel kapcsolatban

Miközben Európa országai, miniszterelnökök államfők, ellenzéki és kormánypárti képviselők, valamint az EU politikusai - köztük a magyar kormány által delegált Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos is - felháborodottan ítélik el a belorusz választási eredményt és a Fehéroroszországban egyre terjedő állami rendőrterrort, a magyar kormány hallgat.