Orbán azonnali tűzszünetet javasolt Putyinnak, Budapestre hívta az orosz és az ukrán elnököt

Orbán azonnali tűzszünetet javasolt Putyinnak, Budapestre hívta az orosz és az ukrán elnököt

Szerdán nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor, ahol újságírói kérdésekre is válaszolt.

Orbán a háborút, a pénzosztást és Márki-Zay Pétert is győzelmi okként említette

A magyarok békét akarnak, és arra szavaznak, aki erre nagyobb garanciát ad - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján, melyen értékelte a vasárnapi országgyűlési választások eredményét is. A miniszterelnök szerint Magyarország egy sikeres ország, és ezt mindenki látja, aki leveszi az ideológiai szemüvegét és politikai szemellenzőjét: Orbán Viktor úgy gondolja, a gazdasági növekedés, az alacsony munkanélküliség és a családtámogatások aránya is közrejátszottak abban, hogy az ország sikeresnek tekinthető.

Az MTVA újságírója a miniszterelnököt arról kérdezte, mi véleménye arról, hogy egyes elemzők szerint 850 ezer szavazót vesztett a "baloldal" 2018 óta, és mi lehet az oka? Azt is megkérdezte, miről beszélt Trumppal.

"Az első két dologról nem gondolok semmit" – válaszolta Orbán. Elmondta, tegnap Donald Trumppal beszélt telefonon, ma pedig Putyinnal, elég hosszan. Szerinte Magyarország speciális helyzetben van geopolitikailag, illetve hogy a  történelmünkből ismerjük, hogy a háborúk csak egyre brutálisabbak lesznek.

"Mi értjük ezt az egész dolgot, ami zajlik"

- fogalmazott.

Orbán azonnali tűzszünetet kért Putyintól, Budapestre hívta az orosz és az ukrán elnököt

Azt mondta, a háborúk egyre brutálisabbak lesznek.

Azt javasolta Putyinnak, hogy azonnal hirdessen ki tűzszünetet.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy

Budapestre hívta az orosz elnököt, és azt javasolta, hogy jöjjenek az ukrán elnökkel Budapestre, és kössenek egy azonnali tűzszünetet.

Putyin szerint ennek feltételei vannak, de ezt nem neki kell kitárgyalnia - mondta Orbán.

Az MKB Bank által Le Pennek adott hitelről: a miniszterelnök szerint magánbankok magánhiteleiről nem kell, hogy véleménye legyen

Mint megírtuk, februárban derült ki, hogy MKB Bank 16 hónapos időtartamra mintegy 10,6 millió euró (nagyságrendileg 4,1 milliárd forintnyi) hitelt nyújtott Marine Le Pen szélsőjobboldali politikus kampányfinanszírozására.

Az MKB adott 10 millió eurós hitelt Marine Le Pen elnöki kampányára

Februárban derült ki, hogy Marine Le Pen elnöki kampányára egy magyar banktól kapott 10,6 millió eurós hitelt. Akkor még nem volt hajlandó elárulni a Nemzeti Gyűlés pártja, hogy tényleg Magyarországról jött-e a pénz, most viszont kiderült, hogy az MKB nyújtott segítséget nekik.

A kormányfő úgy véli, neki magánbankok magánhiteleiről nem kell, hogy véleménye legyen. Később arról is írtunk egyébként, hogy ugyanennél, a Mészáros-féle szuperbanknál nyitott számlát a Roszatom is.

"Ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk”

Orbán szerint fordulat jöhet a kormány orosz politikájában, de a jövőt még nem látni. Az orosz hitelekkel kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök azt mondta:

„Nekünk nem okoz semmilyen nehézséget rubelben fizetni. Ha az oroszok azt kérik, rubelben fizetünk”

– fogalmazott.

Új politikát kell kialakítani az oroszokkal

Az ukrajnai háború miatt Orbán úgy gondolja, új politikát kell kialakítani az oroszokkal. Szerinte most még vannak a múltból jövő kérdések, és még nem látja a miniszterelnök, hogy a jövőben miként alakul az oroszokkal való kapcsolat.

Kimondta: "Oroszország megtámadta Ukrajnát, ez egy agresszió"

Orbán Viktor kimondta azt is, amit eddig nem igazán hangoztatott a magyar kormány:

"Oroszország megtámadta Ukrajnát, ez egy agresszió".

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta, az összes atrocitást ki kell vizsgálni, ez az EU álláspontja, így a magyar kormányé is.

"A civileket meg kell védeni, a civilekkel szembeni atrocitást el kell ítélni"

– fogalmazott Orbán. Az atrocitásokat független módon ki kell vizsgálni. Erről beszélt kedden a török elnökkel is, aki szintén ezt szorgalmazza.

Erdogan, Trump és Putyin hívta fel

Ha már török elnök. Orbán elmondta,

Erdogan, Trump és Putyin hívta fel, hogy gratuláljon neki a győzelemhez.
 

"Sok minden lehet mondani az oroszokról, de hogy ne lennének tisztában a politikai helyzettel, azt nem lehet mondani" – mondta az oroszokkal való kapcsolatról a miniszterelnök.

Kifejtette, Magyarország a NATO tagja, Putyin tudomásul veszi, hogy az oroszok és a magyarok ezáltal szemben állnak egymással.

"Hogy is mondják, unfriendly?"

- kérdezte Orbán, utalva arra, hogy Oroszország szerint hazánk is a barátságtalan országok közé tartozik.

A legfontosabb dolog, hogy megerősítsék a szövetségünket Lengyelországgal

A Financial Times kérdésére Orbán azt mondta, a legfontosabb dolog, hogy megerősítsék a szövetségüket Lengyelországgal.

„Egyedül nem lehet állva maradni egy ilyen viharban”

- fogalmazott. Úgy véli, a lengyel szövetséget azon a területen belül kell működtetni, ahol a legsikeresebb, ez pedig az EU-n belüli önvédelem kérdésköre szerinte.

"Az elmúlt tizenkét évben az oroszok nem csaptak be minket, mi pedig nem csaptuk be az oroszokat"

A miniszterelnök szerint "Az elmúlt tizenkét évben az oroszok nem csaptak be minket, mi pedig nem csaptuk be az oroszokat", hozzátette, "jó lenne, ha ez így is maradna".

Szerinte még vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, háborús bűnöket követnek-e el az oroszok

Megkérdezték, hogy szerinte Oroszország háborús bűnöket követ-e el, de Orbán Viktor szerint még további vizsgálatokra van szükség. „Ez így zsurnalizmus” - mondta.

A kormány azt tervezi, kibővítik a családtámogatási rendszert

Orbán Viktor bejelentette, a kormány azt tervezi, hogy kibővítik a családtámogatási rendszert, de konkrétumokat egyelőre nem említett, csak annyit mondott, hogy vannak konkrét elképzelései.

„Ukrajna létezik”

Orbán Viktor ezt válaszolta a BBC azon kérdésére, hisz-e az ukrán nemzetállam reneszánszába. Megismételte, hogy szerint van ilyen ország, Ukrajna itt van a szomszédban. „Számomra nem meglepetés, mindig úgy gondoltam, hogy az ukránok jó katonák” - mondta arra, hogy meglepődött-e az ukrán ellenálláson.

Valóban fenyeget, hogy a háború előtti rossz bánásmód és a háború kitolja a magyarokat az ősi földjükről

– közölte a kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban.

Rezsicsökkentés

Az RTL Klub a rezsicsökkentésre kérdezett rá, erre Orbán Viktor azt válaszolta, hogy mindenkivel tárgyalni fognak arról, hogy minél tovább fennmaradjanak az árstopok. Szeretném, és van rá lehetőség – válaszolta konkrétan a rezsicsökkentésre.

Orbán szeretné, ha Szijjártó Péter maradna külügyminiszter

Orbán Viktor szeretné, ha Szijjártó Péter maradna külügyminiszter. A külügyminisztériumot ért támadásra elmondta,

az összes magyar minisztérium folyamatos támadás alatt áll több fajta irányból.

„Kegyelmet meg nem kérek senkitől, aki megtámad, attól megvédem a területet” - mondta Orbán Viktor.

Május végén lesz új kormány

Minden választás után jelentős változás volt a struktúrában és a személyekben is, a nagy kérdések beazonosításából alakítja meg az új kormányát Orbán Viktor. Május végénél hamarabb nem zárul le a kormányalakítási folyamat – tette hozzá.

Csak akkor utasít ki Orbán Viktor orosz diplomatát, ha arra okot ad.

Az ukrán elnök rossz szokása

Mit értett azalatt, hogy Zelenszkij az ellenfele? - utalt a Népszava Orbán Viktor győzelmi beszédére.

Van egy rossz szokása az elnök úrnak (mármint az ukránnak - a szerk.), meg akarja mondani mindenkinek, hogy mit csináljon, erről jó lenne, ha leszokna, nem vezet jóra, ha megmondja annak, hogy mit csináljon annak, aki segíteni akar – szögezte le Orbán Viktor.

Orbán a tanárok fizetése kapcsán elmondta, a 3-szor 10 százalékos emelést látja biztosnak, azt vállalták, efölött akkor tudnak emelni, ha azt a gazdasági teljesítmény megengedi.

Orbán Viktor kioktatta az ORF-et, a kormány és a Fidesz annyit költött a kampányra, amit a törvény engedett. A számokat látni fogjuk az ÁSZ jelentésből.

Lázár visszatér

„Nem lehetetlen” - válaszolta arra, hogy Lázár János visszatér a kormányba.

„Nem lehetetlen” - válaszolta arra, hogy emelik-e Lázár János vezetésével a magyar nemzeti hányadot a kiskereskedelemben.

Megismételte, hogy a gazdasági növekedés és Brüsszeltől függ, hogy tartható-e a rezsicsökkentés.

Lengyel-magyar kapcsolatok

Nehéz kérdés, nehezíti a lengyel-magyar kapcsolatokat az orosz-ukrán háború – ismerte el. Ilyen a légtérzár, ami lényegében légiháborút jelent, a lengyelek ezt helyes lépésnek tartják, mi meg nem. Az orosz gáz és olaj szankciója kapcsán Orbán Viktor arról beszél, hogy Lengyelországnak van tengere, mi viszont egy szárazföldi ország vagyunk, csak a csövekből tudunk energiát hozni, ha abból nem jön, nem lesz energia. Ha lesz Paks 2, és elegendő mennyiségű napenergiát hasznosítunk, akkor lesz függetlenedés is az orosz energiától – mondta el.

Földgáz: a magyar kormány nem csak piaci körülmények között vásárol

Orbán Viktor az Euronews-nak azt mondta, szerinte piaci keretek között hamarosan nem lesz elérhető földgáz Európában, viszont a magyar kormány nem csak piaci körülmények között vásárol, és ez biztonságot jelent. A hosszú- és rövidtávú beszerzés árkülönbségeire reagálva kijelentette, földgáz esetében nem az a legfontosabb kérdés, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy van-e egyáltalán.

"Tehát a hosszútávú szerződéseknek nem a jó árképzés a céljuk, hanem az, hogy akkor is van gáz, ha a piacon egyébként már nincs. A gázimport egyik felét hosszú távon, másik felét pedig piaci alapon szerzik be, adott esetben olcsóbban is"

– mondta.

A 24.hu kérdésére kifejtette: nem akar polgárháborús szellemiséget a hazai politikában, az ellenzéki szavazóknak pedig Winston Churchill-t idézve – némi pontatlansággal- azt üzente, hogy a győzelem soha nem végleges, a veszteség pedig nem végzetes.

Lehet, hogy „valamilyen lépéseket tennünk kell”, például a multinacionális cégekkel szemben

Egy másik kérdésre hozzátette: ha az Európai Unió nem tudja megállítani az energiaárak növekedését, akkor nincs kizárva, hogy gazdasági szempontból „valamilyen lépéseket tennünk kell”, például a multinacionális cégekkel szemben.