Orbán Viktor ma katonásan ébredt: a haza megvédéséről beszélt az állami rádióban

Orbán Viktor ma katonásan ébredt: a haza megvédéséről beszélt az állami rádióban
Fontos, hogy Magyarország egyszerre legyen katonailag erős és békepárti

- hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Általában azok az országok tudják magukat megvédeni, ahol az ország polgárai szeretik a hazájukat, nem az az első gondolatuk, hogy hogyan meneküljenek el, hanem hogy hogyan lehet megvédeni a bajtól a hazájukat - fogalmazott a kormányfő.

Kiemelte: ki kell alakítani a képességet, hogy mindenki tudja, mit kell tennie, ha baj van és kellenek azok az emberek, akik szükség esetén fegyveres erővel is megvédik a hazát.

Hozzátette: fontos ezért, hogy a honvédség ütőképes legyen, ezért növelni kell a létszámot, a hazájuk és hivatásuk iránti elkötelezettségüket, képzettségük szintjét, a megbecsülésüket és modern fegyverekkel kell ellátni őket.

Miközben mi a béke oldalán vagyunk, aközben azért Magyarországnak nem szabad védtelennek lennie

- jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor megemlítette, "a baloldal háborúpárti" és "amíg külföldről finanszírozzák őket", ezt el is várják tőlük, de a parlamenti arányok miatt "sokkal nagyobb a békepárt súlya és befolyása Magyarország életére".

Áthidalhatatlan szakadékot lát az úgynevezett genderügyben Brüsszel és Magyarország között a kormányfő. Kijelentette:

"miután mi nem fogunk engedni, végül Brüsszelnek kell".

A szülők joggal várják el a mindenkori kormánytól, hogy segítsen megvédeni a gyerekeket, hogy a gyermeknevelés maradjon a szülők felelőssége és

az iskolában ne népszerűsíthessenek olyan életfelfogást, amelyhez a szülők nem járultak hozzá

- mondta.

Utóbbinak része a nemi identitás is, az azt elbizonytalanító propagandának ugyanis a magyar felfogás szerint nincs helye az iskolákban, Brüsszel mégis vissza akarja vinni azokat. Annak leágazása azonban a gyermekeket védő normák lazulása lesz, ami után egyszer csak azt vesszük észre, hogy nő a pedofil bűncselekmények száma Magyarországon - mondta a kormányfő.

„Elpénecoltunk, elblicceltünk egy jó válságot" - Matolcsy 15 legdurvább kritikája Orbán gazdaságpolitikájáról

Matolcsy György jegybankelnök szerdai parlamenti beszédéből válogattunk, ebben a Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója kapcsán - ismételten - kemény bírálattal illette az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját. Rámutatott a kormány bizonyos eredményeire és hibás lépéseire egyaránt, ugyanakkor egy ponton tisztázta, amikor a kormányt emlegeti, ez alatt magát Orbán Viktor miniszterelnököt érti.

A leggyorsabb inflációcsökkentő eszköz az orosz-ukrán háború miatt kivetett szankciók eltörlése lenne - állapította meg, hozzátéve, hogy Magyarország ugyan nem tudja megszünteti a szankciós politikát, de megvétózza azokat a szankciós döntéseket, amelyek a legközvetlenebb károkat okoznák a magyar gazdaságnak.

Orbán Viktor azt mondta: biztos abban, hogy ha a szankciókat holnap reggel megszüntetnék, akkor azonnal, egy lépésben legalább a felére csökkenne az infláció, és elkezdene visszatérni a 2-3 százalékos tartományba.

Emlékeztetett: tíz szankciós csomag van már mögöttünk, ami "tíz véres csatát" jelent politikai értelemben, amikor a magyar érdekekért ki kellett állni, és a külügyminiszter vezetésével ezeket a csatákat "sikeresen le is hoztuk".

Megerősítette:

a kormány meghozta azt a húsz intézkedést, amelyek eredményeképpen az év végére, december 31-re az infláció mértéke tíz százalék alá megy, egyszámjegyű lesz.

Hozzátette: ezek a döntések - amelyekkel meg akarja védeni a kormány a családokat, a nyugdíjasokat, a kis- és középvállalkozásokat - széles körű elfogadottságnak örvendenek és abban is egyetértés van, hogy meg is fogják hozni az eredményt. Az a kérdés, hogy milyen ütemben, de az év végéig biztosan - mondta Orbán Viktor.