Orbán: Ősszel újabb hullámra kell készülni

Orbán: Ősszel újabb hullámra kell készülni

Magyarország az első csatát megnyerte a koronavírussal szemben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közrádióban.

Hozzátette: amennyiben újra támadna a vírus, akkor nincs olyan település, ahol bárkinek attól kellene tartania, hogy nem jut megfelelő ellátáshoz. Most az a kérdés, hogy hogyan lehet újraindítani az életet, mivel szerinte "így élni — amit a védekezés kikövetelt — nem lehet".

A vírus nem szabadult el, sikerült kialakítani a védekezés módszereit, "időt nyertünk", és sikerült felkészíteni az egészségügyet a védekezésre. A vírus azonban nem ment el, csak "felkészültünk a vírus következő támadásának kivédésére", mert a szakemberek szerint "lesz második hullám" várhatóan október-november környékén - fejtette ki a kormányfő, aki hozzátette: erről nem lehet tudni, hogy gyengébb vagy erősebb lesz.
    
Orbán Viktor arról is beszélt, ha Budapesten sikerül a halálozási arányt csökkenteni, nem fognak habozni, hogy a fővárosiaknak is újraindulhasson a normális élet.

Természetesen nem maradhatott ki Soros György sem, mint mondta: a járványhoz hasonló helyzetben a befektetők meglátják a lehetőségeket, így "csodálkozott volna, ha Soros György nem bukkan fel". Értékelése szerint ez meg is történt, de megnyugtatott mindenkit:

Magyarország viszont nemet mond ezekre az ajánlatokra.

Nem vesszük fel a kesztyűt

"Nem érdemes felvenni az elénk dobott kesztyűt" - mondta Klaus Iohannis azon szavaira, miszerint a román ellenzék vezető ereje, a Szociáldemokrata Párt (PSD) "azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak".

Ez sajnos nincs így, a szociáldemokraták a szenátusban ugyanúgy leszavazták a székely autonómiát, mint az összes többi 100 százalékig ájropéer román párt.

A román politika ismét előhúzta a magyar kártyát és élvezi

A recept ismerős: ha bénázol a járvány elleni védekezésben, tereld el a figyelmet valamivel. Ehhez a legjobb módszer Romániában egy kis "magyarozás", amiből természetesen minden politikai erő igyekszik kivenni a részét, így nem maradhatott ki a sorból Klaus Iohannis is.

Orbán szerint törekedni kell a jószomszédi kapacsolatra. "Egyelőre figyelni kell a romániai eseményeket, mivel nem világos, hogy ez baleset, provokáció vagy hosszútávú nemzetstratégiai felfogás egyik első mozzanata volt-e". 

A miniszterelnök szeirnt a jelenlegi gazdasági helyzetben értékes tapasztalatot jelent a 2008-as gazdasági válság 2010-es kezelése. Hozzátette: annyi munkahelyet fognak teremteni, amennyi megszűnik a járvány miatt, erre pedig garanciát vállal.

Marad a három hónap munkanélküli járulék

Bár mind az ellenzék, mind a szakmai szervezetek követelték, egyelőre marad a három hónapos álláskeresési járulék. Orbán szavai szerint az állástalanoknak ennek letelte után majd "felkínálnak valamilyen továbblépési lehetőséget", akár fizetett tanfolyamot, akár a közmunkarendszert.

Jakab: Nem történelmi bejelentésekre van szükség, hanem tettekre

A Jobbik elnöke a parlament mai ülésén a kormányzat eddigi intézkedéseiről szólva közölte: az államnak minden bajba jutott cég esetében azonnal át kell vállalnia a dolgozók fizetésének nyolcvan százalékát. "Önök Sorostól, Brüsszeltől és migránsoktól is meg akarták védeni az országot, a nyomortól miért nem?