Orbán most már lehívná azt az uniós hitelt, amit tavaly még visszautasított

Orbán most már lehívná azt az uniós hitelt, amit tavaly még visszautasított

Orbán Viktor pénteken levélben jelezte Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, hogy pénzt kér az Európai Uniótól, sokkal többet, mint ami a jelenlegi szabályok szerint eleve járna Magyarországnak, és még sokkal többet, mint amennyit Magyarország eddig fel szándékozott venni az EU helyreállítási alapjából - írta meg a 444, amelyet azóta a kormány is megerősített.

A 444 értesülései szerint a miniszterelnök levele utolsó bekezdésében jelezte, hogy Magyarország le akarja hívni az újjáépítési alapból Magyarországnak járó hitelt is. 5800 milliárd forintról van szó Magyarország esetében, ennek 43 százaléka támogatás, 57 százaléka kedvezményes hitel. Ez utóbbit tavaly áprlisban visszautasította a magyar kormány, Orbán közölte von der Leyennel, hogy a hitelrészt nem kéri.

Orbán a lap információi szerint most az ukrajnai háborúra hivatkozva jelezte, hogy változtatott korábbi álláspontján. A pénzt a magyar hadsereg megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására, illetve a háború okozta gazdasági károk enyhítésére kéri a magyar miniszterelnök, tehát nem arra, amire még 2020 nyarán jóváhagyták: a járvány okozta gondok enyhítésére, strukturális reformokra, zöld átállásra és digitalizációra.

Az EB pontos válaszát egyelőre nem ismerni a kérésre, de Ágostházy Szabolcs államtitkár a 444 szerint azzal tért vissza a múlt heti tárgyalásokról, hogy a hitelkeret csak akkor nyílhat majd meg Magyarország előtt, ha a pénzt elsősorban az orosz energiafüggőség felszámolására használnák fel, ez azonban teljes irányváltást követelne az Orbán-kormánytól.

Orbánék a pénz lehívásáért cserébe még arra is hajlandóak lennének, hogy végrehajtsák az EU által előírt, az országspecifikus ajánlásokban szereplő javaslatokat, például észt mintára felállítanának egy korrupciós problémákkal foglalkozó új szervezetet, ami évente beszámolna a legfőbb ügyésznek, aki évenkénti parlamenti meghallgatásakor erről tájékoztatná a képviselőket.

Kora délután e-mailben kértük a Miniszterelnökséget, hogy erősítsék meg vagy cáfolják a 444 értesüléseit, választ nem kaptunk, azonban délután 4-kor megjelent a kormány oldalán, hogy Magyarország valóban kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását.