Orbánhoz fordultak a Hungária-károsultak

Míg a Quaestor-károsultakat 30 millió forintig kártalanította a kormány, addig a Hungária-kötvényesek nem jutottak pénzükhöz.

A kötvényesek most nyílt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Varga Mihály miniszterhez, hogy a kormány járjon el az ő ügyükben is. Íme a levél, változtatás nélkül:

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr!

Bizalom!

Ennyi maradt nekünk, Hungária-kötvényeseknek, akiknek megtakarításait, vagyonának teljes egészét, vagy jelentős részét egyszerűen ellopták a Hungária Értékpapír Zrt., illetve az annak holdudvarába tartozó, vállalati kötvényeket kibocsátó Hungária Gold Kft. és Hungária Ingatlanhasznosító Zrt. tulajdonosai, akik – hála a 2010 óta hatékony és következetesen erélyes MNB-nek, illetve a nyomozó szerveknek – már előzetes letartóztatásban vannak!

Bizalom!

Ennyi maradt nekünk, ami azonban nem kevés, hiszen továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy az elmúlt 3-4 hónap türelme részünkről nem volt hiábavaló: a jogállamiságba, a Parlamentbe és a Kormányba vetett bizalmunk, hitünk ismét megerősítést fog nyerni és Alaptörvényünk XIII. cikke a tulajdonhoz való jogról, illetve XV. cikke, miszerint a törvény előtt mindenki egyenlő, érvényesülni fog!!!
Bizalmunkat táplálta az is, amikor a Quaestor-kötvényesek kártalanításáról külön törvényben rendelkezett a Tisztelt Ház, hiszen a kötvények tulajdonsága, forgalmazása és a visszaélések jellege szempontjából a minket ért károk tökéletesen hasonlóak, a két eset között analógia van!
Az általunk megvásárolt, és a Hungária Értékpapír Zrt., mint forgalmazó által értékesített vállalati kötvényeket az egyazon tulajdonosi körrel rendelkező Hungária Gold Kft. és a Hungária Ingatlanhasznosító Zrt. bocsátotta ki. Kötvénykibocsátáskor pénzt helyeztünk el a társaság(ok)nál, amelyért (sajnos most már tudjuk: eleve semmit nem érő) értékpapírt kaptunk – ez részben a kölcsönszerződés, részben pedig a betétszerződés jellegzetességeit mutatta, hiszen kamat ellenében pénzt adtunk a vállalatcsoport érintett tagjának. A kötvénykibocsátásból befolyt összegeket a társaságok tulajdonosai – mint nemrégiben kiderült – soha nem fektették be, sőt azt soha nem is akarták befektetni, a céljuk az volt, hogy azokat eltulajdonítsák, vagy más célra fordítsák!!! A befektetés piaci kockázatával tisztában voltunk, azonban a befektetés kockázatának nem része az, hogy ellopják az emberek pénzét! Így kijelenthető, hogy nem a vállalati kötvényekkel egyébként együtt járó kibocsátói kockázat (azaz a kötvényekkel finanszírozott gazdasági társaságok csődje) okozta a kárunkat!

„Az egyedi igényérvényesítés rendkívüli nehézségekkel járna. A bíróságok számára nehezen leküzdhető kihívást jelentene, ha egyenként érvényesítenénk igényünket. Mindez hátrányos helyzetbe hoz minket, hiszen vagy polgári peres eljárást kellene indítanunk befektetésünk visszaszerzésre érdekében, vagy hitelezőként a vállalatcsoport tagja elleni felszámolási eljárásba kellene hitelezőként bejelentkeznünk, viselve annak kockázatát, hogy követelésünk a fizetésképtelenségi eljárásban mikor és milyen hányadban térül meg.”
Az ún. Quaestor-törvény indokolásából kölcsönzött sorok is jól illusztrálják, hogy a helyzetünk ugyanaz és jelenleg reménytelen, hiszen míg sorstársainkat harmincmillió forintig kártalanítják, addig nekünk 0, azaz nulla forint a jussunk, ezért

Kérjük Önöket, hogy támogassák kezdeményezésünket a 2015. évi XXXIX. törvény módosításáról és a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának kiterjesztéséről!

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr!
Nem vagyunk milliárdosok és nem vagyunk különleges emberek sem – de tisztességesek: van közöttünk számos keményen dolgozó kisember, életét végigdolgozó nyugdíjas, család- és otthonteremtésre vágyó fiatal, életünk minden vagyona, munkánk eredménye, megtakarításunk itt van, amelyért keményen megdolgoztunk, és amely a mi, a gyermekeink és unokáink jövője, leendő nyugdíjunk, reménybeli otthonaink, vállalkozásaink alapja – és ez most mind veszni látszik!!!
Kérjük Önöket, segítsenek, hogy bizalmunk mellett reményünk is életben maradhasson!

Bízva az Önök bölcs belátásában és abban a reményben, hogy kérésünk meghallgatásra talál, üdvözli Önöket:

Budapest, 2015-06-23
a Hungária-kötvényesek