Orosz oligarchákat menthet az Orbán-kormány

Orosz oligarchákat menthet az Orbán-kormány

Magyarország ismét azzal fenyegetőzik, hogy fellazítja az Európai Unió Oroszország elleni szankciórendszerét, és ragaszkodik ahhoz, hogy kilenc embert töröljenek a korlátozó intézkedések több mint 1300 személyt és 170 szervezetet tartalmazó listájáról

- írja a Szabad Európa több névtelen forrásra hivatkozva.

A lap szerint a magyar kormány - mások mellett - Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov eltávolítását érné el a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról.

A szankciós listát minden tagállamnak jóvá kell hagynia, hogy március 15-én meghosszabbítsák.

Az EU hivatalos lapja Uszmanovot „Kreml-barát oligarchának" nevezi, aki különösen szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Putyin egyik kedvenc oligarchájaként” emlegették, és úgy tekintenek rá, mint az orosz elnök üzleti ügyeinek intézőjére.

A szankciók miatt már lefoglaltak egy 600 millió dolláros jachtot – a világ legnagyobbját – amely Uszmanovhoz köthető, aki sikertelenül támadta meg az intézkedéseket az Európai Bíróságon. Ismailova is szankcionálták, miután a vizsgálatok feltárták, hogy Uszmanov közvetve rá ruházta át a vagyonát.

Az EU szerint Aven „egyike annak a körülbelül 50 gazdag orosz üzletembernek, akik rendszeresen találkoznak Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Nem független az elnök követeléseitől". Eközben Rasnyikov márciusban felkerült a listára és Brüsszel „vezető orosz oligarchának" nevezte, aki a Magnyitogorszki Vas- és Acélgyár (MMK) tulajdonosa és igazgatótanácsának elnöke. Az MMK Oroszország egyik legnagyobb adófizetője.

Dmitrij Mazepin, aki az Uralchem ásványi műtrágyagyár tulajdonosa és vezérigazgatója, az EU szerint „Vlagyimir Putyin legszűkebb körének tagja" és „az egyik vezető üzletember, aki olyan gazdasági ágazatokban vesz részt, amelyek jelentős bevételi forrást biztosítanak az orosz kormánynak". Nikita Mazepin a Haas Forma-1-es csapat tagja volt és apjával való szoros kapcsolata miatt került fel márciusban az Európai Unió szankciós listájára.

Az áprilisban szankcionált Vjacseszlav Mose Kantor az Acron Group – Oroszország egyik legnagyobb műtrágyagyártó vállalata – élén áll. Brüsszel szerint Kantor „számos alkalommal nyíltan kinyilvánította Putyin elnök iránti támogatását és barátságát, és jó kapcsolatokat ápol a Kremllel".

Berezkint is márciusban szankcionálták, és az EU hivatalos lapja „vezető orosz üzletemberként és Vlagyimir Putyin elnök csatlósaként" emlegette.