Oroszország további európai uniós tagállamok diplomatáit utasította ki

Oroszország további európai uniós tagállamok diplomatáit utasította ki

Moszkva csütörtökön kiutasított öt portugál és négy szlovén diplomatát, válaszul Lisszabon és Ljubljana korábbi hasonló intézkedésére - adta hírül az MTI.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön bekérette a moszkvai portugál nagykövetet, akinél határozott tiltakozását fejezte ki a portugál hatóságok "provokatív" döntése miatt, amelyben a portugáliai orosz diplomáciai képviselet 10 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánították. Az orosz fél hangsúlyozta, hogy ez a barátságtalan lépés negatív hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra. Az öt kiutasított portugál külügyi alkalmazottnak 14 napon belül kell elhagynia Oroszországot.

A bekéretett szlovén ideiglenes ügyvivőnél a tárca amiatt tiltakozott, hogy

megítélésük szerint a szlovén hatóságok "alaptalanul próbálják Oroszországot ukrajnai háborús bűnökkel megvádolni", és a szlovén fél katonai segítséget nyújt "a neonáci kijevi rezsimnek".

Válaszul Ljubljana korábbi "barátságtalan" lépéseire, amelyek az orosz diplomáciai képviselet létszámának csökkentésére és munkakörülményeinek rontására irányultak, a szlovén ügyvivőnek jegyzéket adtak át, amelyben Moszkva azt követelte, hogy tíz napon belül négy fővel csökkentsék a moszkvai nagykövetség diplomáciai személyzetének létszámát. A kölcsönösség elve alapján arról is döntés született, hogy a moszkvai szlovén diplomáciai képviselet működési feltételeit a ljubljanai orosz nagykövetség "tényleges helyzetének megfelelően" igazítják ki.

Az orosz diplomáciai tárca szerdán 34 francia, 27 spanyol és 24 olasz diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, válaszul Párizs, Madrid és Róma korábbi hasonló intézkedésére.

A minisztérium emellett csütörtökön bekérette a moszkvai lett nagykövetet is, akinél határozott tiltakozását fejezte ki rigai parlement "provokatív" döntése okán, amely egy 1994-es orosz-lett megállapodás felfüggesztésével megnyitotta az utat a szovjet emlékművek lebontása előtt. A tárca közölte, hogy a nemzetközi joggal összhangban az orosz fél fenntartja magának a jogot, hogy ellenintézkedéseket foganatosítson.