Óriásit zuhant az orosz szolgáltatóipar teljesítménye márciusban

Óriásit zuhant az orosz szolgáltatóipar teljesítménye márciusban

Hatalmasat esett az orosz szolgáltatószektor teljesítménye februárhoz képest márciusban, amikor már tartott az Ukrajna elleni orosz háború és a Nyugat számos szankciót, büntető intézkedést vezetett be Moszkvával szemben - számolt be az MTI.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet márciusi szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 38,1 pontra esett a februári 52,1 pontról.

Borrell szerint Oroszországra "a legkeményebb szankciócsomag" várhat az EU történelmében

Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait megcélzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra - jelentette ki Ursula von der Leyen...

"A legfrissebb adatok az orosz szolgáltatóipari szektorban az üzleti aktivitás markáns visszaesését mutatják, ami ellentétben áll az előző időszakban tapasztalt szerény bővüléssel" 

- jegyzi meg a Markit.

Márciusban az orosz szolgáltatóipari és a korábban ismertetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexből képzett kompozit mutató 37,7 pontra süllyedt a februári 50,8 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelenti, 50 pont alatt pedig visszaesését.

Márciusban jelentősen visszaestek az új megrendelések, a csökkenés 2020 májusa óta a legnagyobb volt. A felmérésben részt vevők az alacsony megrendelést a megnövekedett gazdasági bizonytalanságnak tulajdonították, ami komolyan visszavetette a fogyasztói keresletet.

Ezzel párhuzamosan megindult az új exportrendelések csökkenése is. A külföldi vásárlói oldal kereslete 2020 áprilisa óta a legnagyobb ütemben esett vissza.

Márciusban nőtt a költségteher. Az inputár-infláció februárhoz képest jelentősen felgyorsult, és az eddigi legnagyobb lett. A magas költségeket a megugró beszállítói árak okozták, illetve a kedvezőtlen árfolyam.

A rekord költséginfláció mellett a cégek 2001 októbere óta a leggyorsabb ütemben emelték a termékárakat.

A gyenge kereslet márciusban létszámleépítésre kényszerítette a cégeket. A létszámleépítés üteme 2020 júniusa óta a legmagasabb volt.

Mindemellett márciusban - hosszú idő után először - negatívba fordult a szolgáltatóipari cégek bizalma a következő 12 hónap termelési kilátásaival kapcsolatban.