Titkos orosz egység destabilizálja Európát?

Titkos orosz egység destabilizálja Európát?

Erről közölt tegnap egy összeállítást a New York Times. A Moldovában zajló nyugati-orosz összecsapás, egy bolgár fegyverkereskedő megmérgezése, egy montenegrói elbukott puccskísérlet – a lap szerint ezek mind az orosz ügynökök tevékenységét jelzik. Kezdetben egymástól függetlennek gondolták az eseteket a hírszerző szervezetek, de most már kezd összeállni nekik a kép.

Olyannyira, hogy a lap szerint nyugati hírszerző vezetők szerint egy összehangolt destabilizációs műveletről van szó, amely Európát igyekszik meggyengíteni. Az elit egység felforgatásban, szabotázsban és merényletekben is utazik. A csoport a 29155. számú egység.

Peter Zwack (aki nyilván nem azonos az elhunyt magyarországi vállalkozóval és politikussal – STG) amerikai hírszerző tiszt szerint a nyugati titkosszolgálatok elfelejtették, hogy az oroszok milyen könyörtelenek tudnak lenni. Ezért sokáig nem is feltételezték, hogy egy ilyen egység valóban létezik. Pedig az amerikai lap azt is tudja már, hogy az egység bázisa a GRU – az orosz katonai hírszerzés – 161. számú speciális célú kiképző központjában van.

Az egység tagjai nagyrészt olyan veteránok, akik megjárták Afganisztánt, Csecsenföldet, vagy éppen Kelet-Ukrajnát. A GRU többi egysége sem tudott sokáig a 29155-ös egységről, amelynek parancsnoka Andrej V. Averjanov tábornok.

Nyugati hírszerzők először a montenegrói elbukott puccskísérlet után azonosították az egységet, de csak Szergej Szkripal átállt ügynök mérgezése után kezdték megérteni az egység működését. A brit hírszerzők és a Bellingcat nevű internetes oldal derítette fel, hogy a Szkripal-mérgezés miatt Nagy-Britanniába érkező orosz ügynökök már feltűntek korábban egy bolgár fegyverkereskedő, Emilian Gebrev megmérgezése körül is. Alex Younger, az MI6 vezetője egy konferencián beszélt is arról, hogy a GRU összehangoltan támadja európai célpontjait.

2006-ban Oroszországban olyan törvényt fogadtak el, amely legalizálja a nemzetbiztonsági érdekből elkövetett külföldi gyilkosságokat. Ebben az évben mérgezték meg Alexander Litvinyenkot. A britek szerint ez a mérgezés azonban nem a GRU-hoz, hanem a polgári hírszerző szervhez, az FSZB-hez köthető. A két szervezet egyébként gyakran rivalizál is egymással. Az orosz védelmi minisztérium nyilvános adatai alapján a 29155-ös egységet kiemelt bónusszal illették 2012-ben. Rajtuk kívül ebben az évben még két egység kapott ilyen elismerést.

Felmerül a kérdés, hogy ha egy titkos elit egység működéséről (és főleg kudarcairól) ennyi nyilvános információ található, akkor mitől méltóak ilyen elismerésekre, és mennyire tekinthetők valóban elitnek? Nyugati hírszerzési vezetők szerint vélhetően még nem fedezték fel azokat a sikeres műveleteket, amelyek alátámasztják a kiemelt státuszt a 29155-ös egységnek.