Oroszország véget vetne a jemeni bombázásnak

Amit a szaúdiak Jemenben művelnek, az csak a terrorizmus továbbterjedéséhez vezet.

Szaúd-Arábia és arab szövetségesei március 26. óta támadják folyamatosan légicsapásokkal Jemenben a húszik állásait.

Moszkva kérésére szombaton helyi idő szerint délelőtt ült össze zárt ajtók mögött rendkívüli ülésre a Biztonsági Tanács - értesült az MTI.

Diplomaták közlése szerint a BT ülésén kiosztott határozati javaslatban Oroszország a légicsapások humanitárius okokból történő leállítását kérte, hogy kimenekíthessék a harci övezetben rekedt diplomatákat, illetve külföldi polgári személyeket, valamint célba juttathassák a segélyszállítmányokat. A határozattervezetben leszögezték, hogy ennek bármiféle akadályozása súlyosan sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szombaton azonnali hatállyal ugyancsak 24 órás tűzszünetet sürgetett, hogy segítséget tudjanak nyújtani a bajba jutott lakosságnak.

Peter Wilson, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövetének helyettese azt mondta, London a polgári áldozatok magas száma ellenére továbbra is támogatja a Rijád vezette katonai beavatkozást, amely Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök legitim kérésére kezdődött meg.

Segélyszervezetek becslései szerint az elmúlt két héten a Hádihoz hű erők és a húszik között zajló összecsapások, valamint a légicsapások miatt 519 polgári lakos vesztette életét és közel 1700-an sebesültek meg.

A jemeni húszi lázadók néhány hete megpróbálták magukhoz ragadni a hatalmat, és ezzel polgárháborúba taszították az arab országot. A húszikat az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű csapatok és Irán, míg a Hádi elnökhöz hű erőket Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl menti államok támogatják.

Oroszország szombaton mintegy 350 embert menekített ki Szanaából. Két Il-62-es típusú repülőgéppel hetven orosz állampolgárt, valamint a volt szovjet köztársaságok állampolgárait, egyiptomiakat, szíriaiakat és kubaiakat szállítottak Moszkvába. Pénteken két orosz repülőgéppel 300 embert, köztük hatvan gyermeket szállítottak Jemenből Moszkvába.

Mint korábban írtuk, a Jobbik álláspontja szerint a jemeni katonai beavatkozás a terrorizmus továbbterjedéséhez vezet.

Gyöngyösi Márton, a nemzeti párt politikusa az Alfahírhez eljuttatott közleményben leszögezte, hogy a Jobbik határozottan elutasítja Szaúd-Arábia katonai beavatkozását Jemenben. Az a lépés, hogy Szaúd-Arábia és térségbeli szövetségesei az USA jóváhagyásával 150 ezer katona és 100 harci gép bevetésével ártatlan civileket mészároltak le a belső etnikai feszültségektől terhelt országban, szembe megy azzal a nemzetközi jogi alapelvvel, amely a nemzetek szuverenitásának tiszteletben tartását írja elő.

Jemenben kizárólag a síita és szunnita etnikumok közötti párbeszéd és a nemzetközi közvetítés vezethet békés rendezéshez, a külső katonai beavatkozás kizárólag a terrorizmus további terjedéséhez, a térség további destabilizálásához vezet - húzta alá a politikus.